Cadmus fordítás Cadmus

Támadás ért egy ellenőrző pontot Egyiptomban

2017. 01. 09.

Legalább nyolc egyiptomi rendőrt megöltek és tucatnyit megsebesítettek hétfőn ismeretlen támadók egy rendőrőrs melletti ellenőrző pontnál végrehajtott merényletben a Sínai-félsziget északi részén.

A hatóságok tájékoztatása szerint az elkövető robbanószerrel megrakott – napokkal korábban elrabolt – kukásautóval rohant bele a rendőrségi épület melletti őrhelybe el-Arís városában. A robbanás lerombolta a háromemeletes épületet. A detonációt követően fegyveresek gépfegyverekkel és rakétavetőkkel nyitottak tüzet az ellenző pontra.

Több holttestet a romok közül emeltek ki, tizenhárman megsebesültek, köztük négy civil. A rendőrség megtalálta az öngyilkos merénylő holttestét is. Egyelőre egy szervezet sem vállalta magára a merénylet elkövetését.

A Sínai-félszigeten a hasonló incidensek megszaporodtak az észak-afrikai ország legrégebbi iszlamista mozgalmához, a mára már betiltott Muzulmán Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfő 2013-as megbuktatása óta. A térségben fegyveres harcot folytató szélsőséges csoport 2014-ben hűséget fogadott az elsősorban Szíriában és Irakban tevékeny Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek, felvette a Vilayat Sinaa (Sínai Tartomány) nevet, és azóta több száz egyiptomi katonával és rendőrrel végzett.

Orientalista.hu 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑