Cadmus fordítás Cadmus

Támadás érte egy japán segélyszervezet egyik autóját Afganisztánban

2019. 12. 04.

Terrorista támadás érte szerdán Afganisztánban egy japán segélyszervezet egyik gépkocsiját, és a benne utazó hat embert – egy japán orvost és öt helyi alkalmazottat – megölték – közölte több hivatalos forrás. A merényletet elítélte az afgán és a japán kormány is.

A Peace Medical Service (PMS) segélyszervezet autója az ország keleti részén lévő Nangarhar tartomány székhelyére, Dzsalálábádba tartott, amikor ismeretlen fegyveresek rátámadtak. A járműben Nakamura Tecu japán orvos és a szervezet öt helyi alkalmazottja utazott. Négy helyi alkalmazott azonnal meghalt, az ötödik és az orvos súlyosan megsebesült, a dzsalalábádi kórházba szállították őket. Mindkét sebesültet megműtötték, majd Nakamurát helikopterrel el akarták szállítani a Kabulhoz közeli bagrami katonai kórházba további műtét céljából, de még felszállás előtt életét vesztette. Belehalt sebesülésébe a megműtött alkalmazott is. Az esetről a tartományi kormányzó szóvivője és a dzsalálábádi kórház tájékoztatta a hírügynökségeket.

Nakamura Tecu a PMS alapítója és vezetője volt 2008 óta Afganisztánban. Azután kezdte el tevékenységét, hogy egy másik japán orvost, Ito Kazuját lázadók elrabolták és meggyilkolták az országban.

A támadás elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett egyetlen szervezet sem. A kormányellenes tálibok közölték, hogy nem a tettes nem közülük való.

Abe Sindzó japán miniszterelnök tokiói sajtóértekezletén azt mondta: lesújtja, hogy Nakamura Tecunak „ily módon kellett meghalnia”. „Az életét kockáztatta életveszélyes körülmények között, és az afgán nép nagyon hálás volt neki munkájáért” – jelentette ki.

A nangarhari kormányzótanács egyik tagja, Szohrab Kaderi a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: „Dr. Nakamura fantasztikus munkát végzett az ország helyreállításában, különösen az öntözés és a mezőgazdaság területén.” Az afgán kormány szóvivője is szigorúan elítélte, gonosz és gyáva tettnek minősítette az orvos és munkatársai meggyilkolását. Nakamura Tecu „egész életét az afgánok élete megváltoztatásának szentelte” – mondta Szedik Szeddiki.

Két héten belül ez már a második támadás volt Afganisztánban segélyszervezeti alkalmazottak ellen.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑