Cadmus fordítás Cadmus

Tamadássorozatot követtek el Thaiföld muszlim többségű tartományaiban

2022. 08. 20.

Legalább 17 gyújtogatást és pokolgépes támadást követtek el szerdára virradóra Thaiföld déli, zömmel muszlimok lakta és szakadár mozgalmak központjának számító tartományaiban, heten megsebesültek.

Pramote Promion, a hadsereg szóvivője azt mondta, hogy Pattani, Narativat és Jala tartományokban jórészt benzinkutakat és vegyesboltokat támadtak meg, a cselekmények elkövetőiként egyelőre senki nem jelentkezett.

A muszlim Malajziával szomszédos országrészben 2004-ben lángolt fel az erőszak, és több mint 7300 halálos áldozatot követelt, de a szakadár csoportok több évtizede aktívak az országban.

Április óta a mostani volt a legsúlyosabb támadássorozat az országrészben.

A kormány és a legnagyobb szakadár csoport, a BRN áprilisban megállapodott az erőszakcselekmények leállításában a közelgő ramadánra tekintettel, ezt követően pedig az eredetileg 2013-ban elkezdődött, de többször kudarcba fulladt béketárgyalások újraindultak a lázadók és Bangkok között.

A kormány részéről akkor leszögezték: nyitottak a tárgyalásra az összes szeparatista milíciával. A buddhista többségű Thaiföldön csupán ebben a három tartományban laknak zömmel muszlimok.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑