Cadmus fordítás Cadmus

Támadást indított az Iszlám Állam a szíriai hadsereg ellen (videó)

2018. 01. 26.

Támadást indítottak csütörtökön az Iszlám Állam terroristáai a szíriai hadsereg állásai ellen a Deir Ezzor kelet-szíriai tartományban található el-Majádín és Szálhíje városok közötti szakaszon, a támadásokban a kormányerők legalább 18 tagja és 15 dzsihadista életét vesztette.

A dzsihadisták öngyilkos robbantásos merényletekkel és robbanószerrel megpakolt autókkal indították meg támadásukat a kormányerők állásai ellen a két város közötti mintegy 32 kilométeres szakaszon. Ezt követően heves harcok bontakoztak ki a szélsőségesek és a szír katonák között.

Az Iszlám Állam ezzel szemben mindössze annyit közölt a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül, hogy harcosai „nagyszabású támadást indítottak Abu-Kamal északi és nyugati részénél”. A hír hitelességét eddig senki sem erősítette meg. A szintén Deir Ezzor tartománybeli, a szíriai-iraki határ közelében fekvő város a radikális iszlamisták egyik utolsó kelet-szíriai fellegvára volt, mielőtt a kormányerők tavaly november közepén visszafoglalták.

Legalább 13 civil, köztük hét nő életét vesztette feltehetőleg a Washington vezette nemzetközi koalíció egyik légitámadásában, amelyet a dzsihadisták uralta as-Safah ellen hajtottak végre Deir Ezzor tartományban. A szíriai állami média 15 halottról tájékoztatott a helyi lakosok beszámolóira hivatkozva.

Heves összecsapások zajlanak a két fél között az északnyugat-szíriai Aleppó és Idlíb tartományokban is. A harcok során a terroristák elfoglaltak két települést Aleppó tartományban, közelebb kerülve a térséget az ország déli és középső részével összekötő egyetlen autópálya felé. Az Idlíb tartománybeli Szindzsár térségében a dzsihadisták a kormányerők öt tagját megölték, több tagját pedig foglyul ejtették az Aamák szerint.

Habár az Iszlám Állam által korábban uralt iraki és szíriai területeken kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni, a szélsőségesek még ellenőrzésük alatt tartják Nyugat- és Kelet-Szíria mellett Észak-Irak főként lakatlan sivatagi területeit.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑