Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Tavaly ezernél több gyerekkatonát vethettek be a jemeni háborúban

2019. 07. 17.

A Muvátina (Állampolgár) nevű jemeni emberi jogi szervezet élesen bírálta a jemeni polgárháborúban harcoló feleket, mert kedden közzétett jelentése szerint gyerekek ezreit sorozzák be az arab országban.

A szervezet szerint 2018-ban mintegy 1120 gyerek vett részt valamilyen módon a különböző fegyveres csoportok tevékenységeiben, 72 százalékuk a nemzetközileg elismert kormány ellen lázadó húszi milíciák soraiban harcolt. A jelentés külön kiemeli, hogy a gyerekek közt kislányok is akadtak.

A Muvátina hozzáteszi, hogy a gyerekkatonák 17 százaléka a polgárháborúban katonai szerepet vállaló Egyesült Arab Emírségekhez lojális milíciák oldalán harcolt, 11 százalékuk pedig a jemeni kormányhoz hű erőkén.
„A gyerekeket a konfliktusban részt vevő összes fél felhasználja, harci cselekményekre, ellenőrzőpontok őrizetére, és a hadműveletekhez szükséges logisztikai feladatokra is” – áll a jelentésben.

A polgárháború kezdete óta ez az első alkalom, hogy a 2007-ben alakult jemeni szervezet vizsgálja az országban lévő gyerekkatonák ügyét. A Kallódó életek: az emberi jogok helyzete Jemenben 2018-ban címet viselő jelentés több mint 2000 interjút tartalmaz egykori gyerekkatonákkal, illetve a rokonaikkal, valamint orvosokkal és segélyszervezetek dolgozóival.

A jelentés felhívja a figyelmet a kórházakat és más egészségügyi létesítményeket ért támadásokra is, és rámutat arra, hogy legalább 74 esetben derítettek fényt a segélyszállítmányok eltérítésére, hozzátéve, hogy ezért nagyrészt a kormányellenes húszik a felelősek. Rávilágít továbbá a jemeni kormányt támogató arab koalíció légicsapásainak a pusztító hatásaira is, és szót emel a bírósági ítélet nélkül fogva tartott, nem ritkán megkínzott emberekért.

Radíja el-Mutavakkil asszony, a szervezet vezetője, akit idén a Time című amerikai magazin a száz legbefolyásosabb ember közé választott, a jelentésben felszólította a Szaúd-Arábia vezette koalíciót, vonuljon ki Jemenből.

„Minél tovább vár a világ Szaúd-Arábia, az emírségek és a jemeni háborús bűnösök felelősségre vonására, annál nehezebb lesz Jement újjáépíteni” – szögezte le el-Mutavakkil. Hozzátette: a számonkérés elmaradása csak bátorítja a harcoló feleket a háború folytatására.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑