Cadmus fordítás Cadmus

Távozásra szólította fel híveit Muktada asz-Szadr

2022. 08. 30.

Elkezdtek kivonulni kedd délután Bagdad kormányzati negyedéből Muktada asz-Szadr iraki síita vallási és politikai vezető hívei, miután távozásra szólította fel őket. Az iraki hatóságok nem sokkal később feloldották az országos kijárási tilalmat.

Muktada asz-Szadr a Nedzsefben található főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatóján arra szólította fel híveit, hogy fejezzék be a harcot és egy órán belül vonuljanak vissza a megszállt épületekből is, ellenkező esetben kiközösítéssel fenyegette meg őket.

A síita hitszónok egyúttal elnézést kért az iraki néptől azért, hogy a tegnap bejelentett politikai visszavonulása nyomán erőszakba torkollottak az események.

Hétfőn óta több mint húszan meghaltak Bagdadban, mert rohamrendőrökkel csaptak össze Szadr támogatói. Az erőszak az után robbant ki, hogy Szadr bejelentette visszavonulását.

Hívei – akik a múlt hónapban már megrohamozták a parlamentet, majd többhetes ülősztrájkot tartottak az épületnél – erre reagálva hétfőn több kormányépületet is megostromoltak a fővárosban, és nem csak a rendőrökkel, de az Irán által támogatott politikai csoportokkal is összecsaptak a bagdadi kormányzati negyedben.

Keddi reggeli jelentések szerint a kormányzati és diplomáciai épületeknek otthont adó Zöld Zónában iraki fegyveresek által kilőtt rakéták csapódtak be.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑