Cadmus fordítás Cadmus

Tbilisziben könnygázzal és vízágyúval oszlatták az új választást követelők tömegét

Könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét a rendőrség vasárnap a tiltakozók tömegét Tbilisziben a georgiai választási bizottság épületénél, ahol a szerintük elcsalt, október 31-i parlamenti választás megismétlését követelték.

A belvárosban több ezer fős békés tiltakozást tartottak, amelyből néhány száz rendbontó kivált, és a választási bizottság épületéhez vonultak, ahol kövekkel kezdték dobálni a rendőröket, és a rendőrség szerint be akartak törni az épületbe.

“Mivel a tiltakozók erőszakossá váltak és nem engedelmeskedtek a rendőri felszólításnak, a belügyminisztérium arányos és jogos erővel lépett fel” – tudatta közleményében a belügyi tárca.

Az ellenzék a választási bizottság elnökének lemondását és a választások megismétlését követeli. A hivatalos adatok szerint a kormányzó Georgiai Álom nevű párt a voksok 48,23 százalékát kapta, az ellenzéki Egységes Nemzeti Mozgalom (UNM) pedig a voksok 27,18 százalékát szerezte meg.

Az eredmény ismertetése után 8 ellenzéki párt, köztük az UNM bejelentette, hogy bojkottálják a parlament munkáját. Szavazatvásárlással, a választók és a megfigyelők megfélemlítésével és a számolásnál elkövetett visszaélésekkel vádolják a kormánypártot, amit a Georgiai Álom vezetői tagadnak.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑