Cadmus fordítás Cadmus

Teherán: a NAÜ ítélje el a karadzsi nukleáris központ elleni izraeli szabotázsakciót

2021. 10. 05.

Teherán azt várja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől (NAÜ), hogy ítélje el azt a szabotázsakciót, amelyet állítólag Izrael hajtott végre júniusban egy iráni nukleáris létesítmény ellen – írta kedden az IRNA iráni hírügynökség.

Irán június 23-án közölte, hogy meghiúsított egy szabotázst, amelynek célpontja az Iráni Atomenergia Szervezet karadzsi központja volt. Karadzs Teherántól 50 kilométerre nyugatra található. Az iszlám köztársaság közölte, hogy nyomozást indított az ügyben.

Az Iráni Atomenergia Szervezet vezetője szerint a létesítmény “a cionista rezsim terrorista tevékenységének célpontja volt, ezért a NAÜ-nek tisztáznia kell álláspontját az incidenssel kapcsolatban” – írta az IRNA.

Mohammad Eszlámi, az atomenergia szervezet igazgatója vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: értesítették a NAÜ teheráni és bécsi illetékeseit arról, hogy a karadzsi központot jelentős károk érték, kamerarendszerét súlyosan megrongálták.

“Sajnálatos, hogy sem a NAÜ, sem a minket bíráló országot nem ítélték el ezt a terrorista tevékenységet” – tette hozzá.

Szeptember végi jelentésében a NAÜ arra panaszkodott, hogy munkatársai nem léphettek be a karadzsi létesítménybe. Irán arra hivatkozott, hogy ez az épület nem szerepelt a NAÜ-vel kötött megegyezésben, amely a nukleáris létesítményekben működő megfigyelőrendszerek karbantartására terjedt ki.

Irán többször vádolta Izraelt azzal, hogy szabotálja nukleáris programját. Teherán szerint Izrael ennek érdekében több atomtudóssal is végzett, köztük Mohszen Farizadével, akit tavaly gyilkoltak meg autójában.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑