2018. 09. 24.

Teherán bekérette az emirátusok ügyvivőjét

Az iráni külügyminisztérium vasárnap bekérette az Egyesült Arab Emirátusok ügyvivőjét, hogy tiltakozzon egy emírségekbeli politikai tanácsadó megjegyzései ellen, aki tagadta, hogy az előző napi ahvázi merénylet terrorcselekmény lett volna.

Bahram Gasszemi iráni külügyi szóvivő közleményében „felelőtlennek és méltatlannak” nevezte a szóban forgó tanácsadó szavait a támadásról, amelyben 29 ember – köztük az iráni elitosztag, a Forradalmi Gárda 12 tagja – életét vesztette és 57 megsebesült.

Gasszemi szerint az Emírségek nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja tisztségviselőinek ilyen fajta véleményeit.

Abdulhalek Abdullah politológus és tárcaíró – aki egyben az Emirátusok kormányának tanácsadója is – szombaton a Twitteren azt írta, hogy egy nem katonai célpont elleni katonai támadás számít terrorcselekménynek. A politológus úgy vélekedett, hogy a közeljövőben kiéleződhet a belső feszültség Iránban.

Az ahvázi katonai díszszemlén történt merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, illetve egy iráni arab szeparatista mozgalom, az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért is jelentkezett. Utóbbi egy szakadár ernyőszervezet, az Ahvázi Nemzeti Ellenállás tagja. Egy iráni katonai szóvivő azt állította, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok támogatja a csoportot, amely kapcsolatban áll az Egyesült Államokkal és az izraeli titkosszolgálattal is. A tetteseket két, Öböl menti országban képezték ki – tette hozzá.

Hassan Rouhani iráni elnök hangsúlyozta: Teherán pontosan tudja, hogy kik követték el a szombati támadást, és kik támogatták őket. Ali Khamenei legfelsőbb iráni vezető is az Egyesült Államok támogatta arab rezsimek újabb művének nevezte a merényletet.

, , , ,
Back to Top ↑