Teherán Izrael csapdájára gyanakszik

Csapdának nevezte az iráni külügyi szóvivő tegnap azokat a korábbi jelentéseket, miszerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei be nem jelentett nukleáris anyagot észleltek egy iráni létesítményben.

Abbász Muszavi az iráni állami televízióban leszögezte, hogy a vád, amelyet először két hónapja szegeztek Teheránnak, pusztán Izrael csapdája. A Reuters hírügynökség szerint a héten a NAÜ ellenőrei egy zárt ajtók mögötti beszámolón azt mondták, ismét be nem jelentett nukleá­ris anyagokat észleltek egy iráni atomlétesítményben, a hírügynökség pedig diplomáciai forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy vélhetően ugyanarról a létesítményről van szó. Az amerikai külügyminisztérium pénteki közleménye szerint Teheránnak nincs elfogadható magyarázata a jelentésre, írta az MTI.

Benjámin Netanjahu, az izraeli átmeneti kormány miniszterelnöke szep­tember elején jelentette be, hogy a NAÜ ellenőrei nukleáris anyagra bukkantak egy titkos iráni raktárban a teheráni Turkuzábádban. Az akkori kormányfő állítása szerint erről ő tájékoztatta az ellenőröket még tavaly. Ugyancsak vasárnap az iráni állami televízió azt is bejelentette, hogy megkezdték a dél-iráni, orosz építésű busehri erőmű második blokkjának építését.

A Teherántól mintegy 700 kilométerre lévő erőmű bővítésének a hírét az Iráni Atomenergia Szervezet jelentette be egy hónappal ezelőtt, hozzátéve, hogy a bővítés orosz segítséggel történik.

A 2015-ben kötött, az iráni atomprogramról szóló többhatalmi egyezmény a busehri atomerőművet nem érinti, ám szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a 4,5 százalékos dúsítású urán, amelyet az atomalkut megszegve állítanak elő, Busehrbe kerül.
Iránnak tárgyalóasztalhoz kell ülnie a világ vezető nagyhatalmaival és a Perzsa (Arab)-öböl országaival a feszültségcsökkentés és saját gazdasági nehéz­ségeinek megoldása érdekében – jelentette ki Anvar Gargás, az Egyesült Arab Emírségek külügyi államminisztere. „Úgy gondoljuk, a diplomáciai út visz közelebb a megoldáshoz” – mondta az államminiszter, egyúttal óvott a hamis választás veszélyétől egy tönkrement alku és a háború között.

Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑