Teherán képes még nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéták előállítására

Irán képes a meglévőknél nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéták előállítására – jelentette ki hétfőn az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka a Fars hírügynökség jelentése szerint.

Irán rakétái jelenleg 2000 kilométeres hatótávolságúak, és az ország több „ellenséges bázisa” 800 kilométeren belül elérhető – mondta Amirali Hadzsizádeh, a Forradalmi Gárda légi osztagának vezetője. Hozzátette: Iránnak megvan a képessége, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákat is gyártson, ebben technikai szempontok nem korlátozzák.

Donald Trump amerikai elnök májusban felmondta az Egyesült Államok részéről az iráni atomprogramot korlátozó többhatalmi megállapodást, és ismét szankciókat vezetett be Irán ellen. Az elnök azzal indokolta ezt, hogy a megállapodás rossz, mert nem tiltja Iránnak a ballisztikus rakéták kifejlesztését és a vele szövetséges erők fegyverrel való támogatását Szíriában, Jemenben, Libanonban és Irakban.

Múlt héten Azíz Naszírzade, az iráni légierő tábornoka azt mondta, hogy Irán tovább akarja fejleszteni rakétaprogramját. Kijelentette: egyik legfontosabb programjuk a rakétáik és lőszereik hatótávolságának kiterjesztése, és ebben a kérdésben nem látnak semmi korlátozást magukra nézve.

Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑