Cadmus fordítás Cadmus

Teherán képmutatással vádolta Washingtont az emberi jogi normákkal kapcsolatban

Képmutatással vádolta csütörtökön az Egyesült Államokat az emberi jogi normákkal összefüggésben Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah, aki ezzel kapcsolatban Washington és Rijád kapcsolataira utalt.

Miközben az amerikaiak szüntelen az emberi jogokról beszélnek, azzal egy időben egy bűnözőt támogatnak, aki egy fűrésszel feldaraboltatta politikai ellenfelét – mondta Hamenei az állami televízióban, utalva Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró meggyilkolására.

Hasogdzsit 2018 októberében gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Török tisztségviselők szerint Hasogdzsit egy szaúdi “halálosztag” ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban.

Az amerikai hírszerzés februárban nyilvánosságra hozott jelentése szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelte el a Hasogdzsi meggyilkolásával végződő műveletet.

A Szaúd-Arábiát de facto irányító Mohamed bin Szalmán trónörökös tagadta érintettségét Hasogdzsi meggyilkolásában, mindazonáltal közölte: a végső felelősség őt terheli, mert a gyilkosság az ő vezetése alatt történt.
Iránt is számos alkalommal bírálták jogsértések miatt.

Az amerikai kormány kedden beutazási tilalmat rendelt el az iráni Forradalmi Gárda két tagjával szemben politikai foglyok megkínzásának vádjai miatt. Teherán a vádakat politikailag motiváltnak minősítette.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑