Teherán visszautasította Netanjahu vádjait az izraeli teherhajót ért robbantásról

 Az iráni külügyi szóvivő hétfőn visszautasította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azon állítását, mely szerint irániak követték el a robbantást múlt héten az izraeli tulajdonban lévő teherhajón az Ománi-öbölben, hozzátéve, hogy a Perzsa(Arab)-öböl biztonsága nagyon fontos Teheránnak.

Szaíd Hatibzadeh hozzátette, hogy Netanjahu csak azért vádolja Iránt a robbantással, hogy elterelje a figyelmet hazája belpolitikai ügyeiről.

A szóvivő leszögezte: ha az izraeliek ezt a vádat feszültségkeltésre akarják használni, Teherán nem marad tétlen.
“Ha valami történik, alkalmas időben választ fogunk adni” – jelentette ki.

A tel-avivi székhelyű Ray Shipping cég tulajdonában álló, bahamai zászló alatt hajózó Helios Ray hajón pénteken történt máig ismeretlen eredetű robbanás, amely négy lyukat okozott a hajótesten, nem sokkal a merülési vonal felett.

A teherhajó autókat szállított különböző Perzsa(Arab)-öbölbeli kikötőkbe. A robbanáskor éppen a szaúd-arábiai Dammámból hajózott ki, végcélja pedig Szingapúr volt.

Hétfőn Netanjahu az izraeli közszolgálati rádiónak adott interjújában azt mondta, a robbantást irániak követték el, s leszögezte azt is, hogy a síita államot tartja Izrael legnagyobb ellenségének. Előző nap hasonlóképpen nyilatkozott Beni Ganz izraeli védelmi miniszter is.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑