Cadmus fordítás Cadmus

Tehervonaton elrejtőzött migránsokat fogott el a horvát rendőrség

2017. 08. 26.

Egy Belgrádból Rijekába tartó tehervonatról 14 migránst szedett le a horvát rendőrség Károlyváros (Karlovac) környékén, többségében afgán állampolgárokat – közölte a helyi sajtó szombaton.

Az eset még csütörtökön történt, a rendőrség azonban csak most erősített meg a hírt. A Zágrábtól mintegy 50 kilométerre délnyugatra fekvő Károlyváros rendőrségének közleménye szerint az illegális határsértők között gyerekek is voltak.

Miközben megpróbáltak elmenekülni az intézkedő rendőrök elől, egyikük egy bitument szállító konténerben próbált elbújni. A sűrű kátrányhoz hasonló anyagban elmerült férfit kórházba szállították, de nem szenvedett komoly sérüléseket.

Az előállított migránsok mindegyike menedékjogot kért Horvátországban. A felnőtteket a zágrábi Porin befogadóközpontba vitték, ahol megvárhatják kérelmük elbírálását. A gyerekeket szociális intézményekben helyezték el.

Az utóbbi két évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába, 2016 márciusában azonban az ellenőrizetlen beáramlás nyugat-balkáni útvonalán található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt.

Ma már Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban 2015 szeptembere óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta a töredékére csökkent.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑