Teljes kijárási tilalom kezdődött Libanonban

Napi 24 órás, azaz teljes kijárási tilalom kezdődött csütörtökön Libanonban a koronavírus-járvány fékezése végett.

Az üzletek közül csupán a pékségek és a gyógyszertárak maradtak nyitva, a nagyáruházak csakis házhozszállítással árusíthatnak. A lakosoknak külön engedélyt kell kérniük, hogy elhagyhassák lakhelyüket, ha orvoshoz, gyógyszertárba, kórházba vagy repülőtérre kell menniük. Az engedély csupán egyórányi időtartamra szól.

A teljes zárlat terve már a múlt héten napvilágot látott, ami pánikszerű felvásárláshoz vezetett.

A Közel-Kelet országai közül Libanon az egyik, amelyet leginkább sújt a járvány. A kórházak intenzív osztályain már nincs szabad ágy, a napi új fertőzöttek száma ugyanakkor rekordot döntött a múlt héten, ötezer fölé szökött fel a hatmilliós lakosú országban. A hatóságok ezért voltak kénytelenek szigorítani.

Libanon a járvány kezdetét jól kezelte, ám a karácsonyi ünnepek előtt – más országokkal ellentétben – lazított a szigoron: kinyithattak az éttermek és a bárok.

A hatóságok annak reményében engedélyezték ezt, hogy a külföldről hazatérő libanoniak költekezni fognak és némi lendületet adnak a halódó gazdaságnak. Hozzávetőleg 80 ezren érkeztek, és december végén elkezdett a vírus miatti megbetegedések száma emelkedni.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑