Cadmus fordítás Cadmus

Terroristák hajtottak végre támadást Maliban és Burkina-Fasoban

2022. 08. 09.

Legalább huszonegy ember, köztük négy civil és tizenhét katona vesztette életét egy terrortámadásban Maliban – jelentette be a nyugat-afrikai ország katonasága hétfő este.

A támadás – amely a katonaság szerint az Nagy-Szaharai Iszlám Állam (ISGS) nevű iszlamista terrorszervezethez köthető – vasárnap délután az ország keleti részén, a Burkina Fasó-i és a nigeri határhoz közel, Tessitben történt. Huszonketten megsebesültek, kilenc mali katonát pedig még keresnek.

A támadás során a katonaság legalább hét támadót megölt, azonban az “összetett és koordinált” támadásban a fegyveresek több járművet és katonai felszerelést megrongáltak. A “jól felszerelt” fegyveres csoport a katonaság jelentése szerint drónokkal és tüzérségi fegyverekkel is rendelkezett.

Maliban a politikai instabilitás miatt egyre gyakoribbak az efféle támadások; a legutóbbi, tavaly májusi puccs óta katonai junta irányítja az országot, amely egyre kevésbé együttműködő a Bamakót korábban a terrorizmus elleni küzdelemben támogató nyugati hatalmakkal, ami miatt a többi között Franciaország ki is vonta katonáit Maliból.

Több katona életét vesztette egy merényletben Burkina Fasóban

Tizenöt katona életét vesztette és egy megsebesült kedden a nyugat-afrikai Burkina Fasóban két egymást követő aknarobbanás során.

A hadsereg tájékoztatása szerint egy katonai konvoj egyik járműve futott aknára az ország északi részén. Az első robbantást követően az elsősegélynyújtók közelében feltehetően távolról működésbe hoztak egy második aknát is.

A 21 millió lakosú száhel-övezeti ország 2019 óta súlyos humanitárius és politikai válsággal küzd. Az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető fegyveresek 2015 óta rendszeresen hajtanak végre támadásokat Burkina Fasóban, valamint a szomszédos Maliban és Nigerben is.

A hosszan tartó aszályok és éhínségek tovább súlyosbítják az egyébként jelentős aranylelőhelyekkel rendelkező ország helyzetét, ahol januárban a hadsereg vette át a hatalmat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑