Cadmus fordítás Cadmus

Terroristák mint mártírok

2017. 12. 06.

Hatalmas botrányt váltott ki egy dán művészcsoport Mártírmúzeum című installációja a berlini Kunstquartier Bethanien galériában – írja a The Guardian.

A műalkotás húsz olyan személyt mutat fel a történelemből, akik a meggyőződésük miatt haltak meg. Martin Luther King és Szókratész mellett azonban a tablón van Omar Ismail Mostefai, a 90 halálos áldozatot követelő, 2015-ös párizsi bataclani mészárlás egyik terroristája és Mohammed Atta, az egyik 9/11-es gépeltérítő.

A The Other Eye of the Tiger nevű csoport installációját a berlini francia nagykövetség “mélységesen sokkolónak” tartja. Közölték, “miközben elkötelezettek a művészi kifejezés szabadsága mellett, elítélik a mártírság és a terrorizmus összekeverését.” A művészek kijelentették, ők is elítélik a terrort, az alkotással a mártír szó használatára akartak rávilágítani.

Mindegyik szereplőt valamely állam, vallás vagy szervezet nevezte mártírnak és nem ők tulajdonítottak nekik ilyen státuszt. A berlini városháza elhatárolódott a projekttől és kijelentették, nem támogatták, pénzzel sem. 2016-ban már kiállították az installáció egy korábbi verzióját Koppenhágában, akkor fel is jelentették a művészeket, amiért terrorizmusra bátorítanak.

Orientalista.hu – Népszava

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑