2018. 11. 21.

Terroristákkal végzett az amerikai légierő Szomáliban

Az al-Shabaab dzsihadista szervezet legalább harminchét feltételezett tagjával végeztek Szomáliában amerikai légicsapások – közölte kedden az Egyesült Államok hadseregének afrikai főparancsnoksága (AFRICOM).

A két légi támadást hétfőn hajtották végre a szomáliai Debatscile települése mellett.

Az AFRICOM közlése szerint a precíziós csapásokat az al-Shabaab felmorzsolásáért küzdő szomáliai szövetségi kormány támogatására hajtották végre. A főparancsnokság hozzáfűzte: a bombázás csökkentette az al-Shabaab képességét, hogy további támadásokat kövessen el, megzavarta a szélsőséges szervezet vezetőségi hálózatát, és korlátozta mozgásterét is a régióban.

Az amerikai hadsereg szerint a bombázásnak nem voltak civil áldozatai.

Szomáliában a 90-es évek polgárháborúja óta bizonytalanság uralkodik. Afrika szarván az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab harcol a nemzetközileg elismert kormány ellen.

Az Afrikai Unió csapatai és a szomáliai hadsereg 2011-ben kiűzte a fővárosból a lázadókat, akik vidéken továbbra is aktívak. Az Afrikai Unió katonáin kívül az Európai Unió is segíti tanácsadókkal, valamint az Egyesült Államok az al-Shabaab elleni légicsapásokkal a szomáliai hadsereget.

Hirado.hu, MTI

, , , ,
Back to Top ↑