Terrorizmus címén elítéltek hat krími tatárt Oroszországban

Terrorizmus és a hatalom fegyveres megragadásának előkészítése címén hat krími tatár férfit ítélt 7 és 19 év közötti szabadságvesztésre az orosz déli katonai körzet bírósága kedden Rosztov-na-Donuban.

Az ítélet szerint Emir-Uszein Kuku, Muszlim Alijev, Enver Bekirov, Vagyim Sziruk, Arszen Dzsepparov és Refat Alimov az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten létrehozta a Hizb ut-Tahrír al-Iszlami radikális iszlamista szervezet egy sejtjét.

Az elítéltek, akiket 2016-ban vettek őrizetbe, tagadták, hogy közük lett volna a szervezethez. A „hatok” politikailag fogolynak és ukrán állampolgárnak vallották magukat.

A vád eredetileg 13-tól 20 és fél évig terjedő fegyházbüntetés kiszabását kérte. A védelem közölte, hogy fellebbezni kíván, és szükség esetén az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul.

Az önmagát erőszakmentesnek valló, az egykori Szovjetunió területén aktív és a muszlim teokratikus állam megteremtésére törekvő Hizb ut-Tahrírt Oroszországban hivatalosan terrorszervezetté nyilvánították.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑