Terrorizmus elleni együttműködésről állapodott meg az USA Katarral

Együtt harcol a jövőben a terrorizmus ellen az Egyesült Államok és Katar, amelyet más arab országok iszlamista szervezetek finanszírozásával vádolnak. Az amerikai elnök békíteni próbál az Arab-öböl mentén fekvő államok között.

Szaúd-Arábia, Bahrein, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek egy hónapja vették embargó alá Katart. Az olajmonarchiát azzal vádolják, hogy iszlamista terroristákat támogat, és Iránnal szövetkezik. Az amerikai külügyminiszter igyekezett elhitetni a világgal, hogy nem a feszültség oldásáért utazott éppen most a térségbe. Rex Tillerson a hivatalos magyarázat szerint a terrorizmus elleni együttműködésről tárgyal az Öböl menti országok képviselőivel.

„A megállapodás meghatározza azokat a lépéseket, amelyeket a következő hónapokban a két államnak meg kell tennie a terrorcsoportok finanszírozási útvonalainak felszámolására és a terrorellenes akciók koordinálására” – jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

Az amerikai elnök májusban terrorellenes arab koalíció megteremtésére tett kísérletet Szaúd-Arábiában, a katari válság veszélyezteti Trump erőfeszítéseit. Nem mellékes, hogy a térség legnagyobb amerikai támaszpontjának Katar ad otthont.

„Nagyon pozitív megbeszélést folytattunk a konstruktív párbeszéd jegyében. Katar kezdettől ezt a hozzáállást tanúsította, jó lenne, ha blokádban részt vevő államok is ezt tennék” – emelte ki a találkozó után Mohammed Bin Abdulrahman Al-Thani katari külügyminiszter.

Tillerson a körutat Kuvaitban kezdte, amely szintén próbált közvetíteni Katar és a térség vezető arab állama, Szaúd-Arábia között. Katarból Szaúd-Arábiába repül tovább, ahol az embargót támogató államok külügyminisztereivel egyeztet. A szaúdiak 13 feltételt szabtak a diplomáciai kapcsolatok helyreállításához. Például azt, hogy Katar szakítsa meg kapcsolatait Iránnal, a palesztin Hamasszal, és tegyen lakatot az arab CNN-nek nevezett al-Dzsazíra hírtelevízióra.

Orientalista.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑