Cadmus fordítás Cadmus

Terrorizmus miatt hosszú börtönévekre ítéltek Törökországban egy képviselőnőt

Fegyveres terrorszervezetben viselt tagság és terrorpropaganda miatt 22 év 3 hónap börtönre ítélte hétfőn nem jogerősen a törökországi Diyarbakir város bírósága Leyla Güvent, a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) volt képviselőnőjét – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Miután Güven szabadlábon tartózkodik, a törvényszék elfogatóparancsot is kiadott ellene.

A török vezetés a HDP-t a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) “politikai kirakataként” kezeli. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért. A HDP tagadja a közvetlen kapcsolatot.

Az Anadolu beszámolója szerint Güvennel szemben ezúttal a “terrorizmust pártoló nyilvános beszédei”, valamint a török hadseregnek az északnyugat-szíriai Afrín körzetet ellenőrző kurd fegyveresek ellen folytatott 2018-as hadműveletével kapcsolatos kijelentései, internetes bejegyzései miatt folyt eljárás.

Güvent idén június 4-én fosztották meg képviselői mandátumától, azt követően, hogy korábban egy másik perben fegyveres terrorszervezetben viselt tagságért 6 év 3 hónap szabadságvesztéssel sújtották. A parlamenti képviselők mentelmi jogát még 2016 első felében törölték el Törökországban.

A HDP vezetői, politikusai, polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen a 2016. júliusi puccskísérlet utáni tisztogatások keretében indult fokozott hatósági fellépés. A párt számos tagját letartóztatták. A legsúlyosabb vádpontokat tartalmazó perekben még nem született ítélet.

Leyla Güven 2018 novemberében éhségsztrájkba kezdett a börtönben, hogy így tiltakozzon Abdullah Öcalan egykori PKK-vezér teljesen elszigetelt fogvatartási körülményei miatt. Tettét Öcalan hívei egyre szélesebb körben követték. Güvent 2019 januárjában egészségi állapotára hivatkozva szabadlábra helyezték, de folytatta az éhségsztrájkot. Végül, miután 2019 májusában Öcalan csaknem nyolc év elteltével ismét találkozhatott ügyvédeivel, felhívására hívei felhagytak az éhségsztrájkkal.

A török biztonsági erők és a PKK között több mint 36 éve zajló délkelet-törökországi konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑