Cadmus fordítás Cadmus

Terrorizmus miatt is vádat emeltek hazájában a “ruandai Schindler” ellen

Terrorizmus és gyilkosságban való bűnrészesség miatt is vádat emeltek hazájában hétfőn Paul Rusesabagina, az 1994-es ruandai népirtás során több mint ezer ember életét megmentő egykori szállodavezető ellen, akit néhány héttel ezelőtt vettek őrizetbe.

A Hotel Ruanda című hollywoodi filmet ihlető, 66 éves férfi a kigali bíróságon először jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy augusztus végi letartóztatását követően a helyi sajtó elé vezették bilincsben.

Összesen tizenhárom vádpontot hoztak fel ellene, egyebek mellett fegyveres csoport alapítása és finanszírozása, illetve gyújtogatás miatt is felelősségre akarják vonni.

Rusesabagina nem ismerte el a bűnösségét a vádak összességében, és azt kérte, hadd nyilatkozzon külön-külön minden vádpontot illetően.

Emberi jogi szervezetek szerint a Paul Kagame elnök hangos bírálójaként számontartott férfi nem számíthat tisztességes tárgyalásra Ruandában.

Rusesabagina lánya, Carine Kanimba az eljárást az “igazságszolgáltatás megcsúfolásának” nevezte.

Azt a témát, hogy az amúgy külföldön élő Rusesabagina miként került Ruandába, sem a vádhatóság képviselője, sem a vádlott kirendelt védőügyvédjei nem érintették. Carine Kanimba korábban azt állította, hogy apját Dubajban elrabolták, ezt a hatóságok határozottan tagadják.

A ruandai ügyészség azzal vádolja a férfit, hogy tagja és alapítója a Ruandai Mozgalom a Demokratikus Változásért (MRCD-UBUMWE) nevű terrorszervezetnek, amelynek katonai szárnya merényleteket követett el ruandai földön, a Burundi határ mentén. A vádlott családja szerint politikailag motivált ügyről van szó.

A korábbi kelet-afrikai belga gyarmaton 1994-ben kezdődött tömegmészárlás száz napja alatt 800 ezer, többségében a kisebbségi tuszi népcsoporthoz tartozó embert, valamint mérsékelt hutut öltek meg. A harcok akkor értek véget, amikor is a jelenlegi ruandai elnök, Paul Kagame vezette, tuszi lázadó Ruandai Hazafias Front Ugandából benyomult az országba, és átvette a hatalmat.

Rusesabagina számos tuszinak biztosított menedéket az általa vezetett szállodában, később pedig megszökni is segített nekik. A több ezer üldözött zsidót megmentő egykori német üzletember, Oskar Schindler után “ruandai Schindlernek” nevezett férfi tettéért számos kitüntetést kapott, George W. Bush volt amerikai elnök 2005-ben az Elnöki Szabadság érdemrenddel tüntette ki.

A korábbi szállodavezető a népirtást követően elhagyta hazáját, s belga állampolgárságot kapott. Egy ideje már Texasban élt.

Paul Rusesabagina korábban Kagame uralmát diktatúrának minősítette, és felszólította a Nyugatot, hogy gyakoroljon nyomást Ruandára az emberi jogok tiszteletben tartásáért. A ruandai kormány válaszul csalónak nevezte a férfit.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑