Cadmus fordítás Cadmus

Terrorizmus támogatása miatt újabb két vádpontban elítéltek egy pakisztáni iszlamistát

2020. 11. 20.

Terrorizmus anyagi támogatása miatt újabb két vádpontban öt-öt évre ítélte egy pakisztáni bíróság Háfiz Szaidot, a Laskar-i-Taiba terrorszervezet alapítóját – közölte ügyvédje.

Az Egyesült Államok és India a Laskar-i-Taiba alapítóját vádolja a 2008-ban India gazdasági fővárosában, Mumbaiban elkövetett, 166 ember életét követelő merénylet kitervelésével.

Szaid jelenleg is börtönben van, februárban kiszabott két, egyenként öt és fél éves börtönbüntetését tölti, így az újabb ítéletek miatt nem hosszabbodik meg a rá kirótt szabadságvesztés.

“Egy terrorellenes lahori bíróság tíz és fél évre ítélte Szaidot, a Dzsamaat-ud-Dava vezetőjét, a helyettesét, Zafar Ikbált és a szóvivőjét, Jahija Mudzsahidot terrorizmus pénzelésének vádjával” – közölte Imram Fazal Gill ügyvéd a Reuters brit hírügynökséggel.

Tagjai szerint a Dzsamaat-ud-Dava jótékonysági szervezet, de az Egyesült Államok és India szerint a pakisztáni székhelyű Laskar-i-Taiba iszlamista fegyveres csoport fedőszervezete. Pakisztánban a természeti katasztrófák utáni gyűjtéseinek köszönhetően igen népszerű.

“Miután Szaidot már 2020. február 12-én is elítélték, így a büntetést a korábban kiszabott büntetésekkel egyidejűleg töltheti le” – áll a verdiktben.

Szaidot az elmúlt bő évtizedben többször is őrizetbe vették, majd elengedték. Tagadja, hogy köze lenne az iszlamizmushoz, így a mumbai terrortámadáshoz is, amelyben több amerikai is életét vesztette. Az Egyesült Államok korábban 10 millió dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel Szaid kézre kerítéséért cserébe.

Pakisztán próbálja elkerülni, hogy felvegyék a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) nevű, a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi normáit meghatározó kormányközi szervezet feketelistájára. Pakisztán 2018 óta szervezet “szürke listáján” van.

A FATF októberi felülvizsgálata után utasította Pakisztánt, hogy 2021 februárjáig hajtsa végre a nemzetközileg elfogadott akciótervet és adja bizonyítékát, hogy a terrorizmus pénzelése miatti eljárások hatékony büntetőintézkedésekhez vezettek.

Szaid ügyvédje szerint a védencét a FATF nyomására ítélték el.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑