Cadmus fordítás Cadmus

Terrorizmusról tárgyalt a CIA az orosz hírszerzőkkel

2018. 02. 02.

Régóta nem volt példa arra, hogy a SZVR, az FSZB és a GRU igazgatói Washingtonba utazzanak.

Szergej Nariskin, az orosz hírszerzés, a SZVR vezetőjével Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója is Washingtonban járt a múlt héten és találkozott a CIA igazgatójával – írja a The Washington Post. A terrorizmus elleni küzdelemről tárgyaltak Mike Pompeo CIA-igazgatóval, és a tanácskozásra hazahívtak Moszkvából egy magas rangú amerikai hírszerzőt is. A lap forrásai szerint az orosz katonai hírszerzés, a GRU igazgatója is Washingtonba utazott, de azt nem tudni, fogadta-e Pompeo.

Washingtonban megütközést keltett az orosz hírszerzés vezetőinak érkezése. Nariskint 2014, a Krím-félsziget megszállása és bekebelezése óta szerepel az amerikai szankciós listán, és elvileg nem utazhat be az Egyesült Államokba.

Pompeo a szenátusi demokrata vezetőjének, Chuck Schumernek írt levelében védelmébe vette az ilyen találkozók gyakorlatát. “Rendszeresen találkozunk orosz hírszerzési kollégákkal, mégpedig ugyanabból az okból, amiért azt hivatali elődeink is tették, hogy szavatoljuk az amerikaiak biztonságát” – írta a CIA igazgatója, aki szerint nincs semmi kínos az ilyen találkozókban.

Pompeo szerint olyan bonyolult ügyekről tanácskoznak, amelyekben az amerikai és az orosz érdekek nem egyeztethetőek össze. Azt írta, hogy megalkuvás nélkül, nyomatékosan védték az amerikai érdekeket.

A The Washington Post szerint nagyon régóta nem volt arra példa, hogy ennyi orosz hírszerzési vezető egyszerre Washingtonban tárgyaljon. A lap forrásai aggódnak, hogy a Kreml a látogatást úgy értelmezheti, hogy az USA kész elnézni Oroszország korábbi lépéseit, és nem elég eltökélt, hogy megakadályozzon további befolyásolási kísérleteket.

A tanácskozásról készült és a hírszerzési alkalmazottaknak kiküldött összefoglalóban Oroszországot az USA-val való együttműködésre nyitott partnerként írják le.

Az amerikai pénzügyminisztérium kedden egy 210 orosz politikai és gazdasági vezető nevét tartalmazó listát tett közzé a tavaly elfogadott, az USA ellenfeleivel szembeni szankciós ellenintézkedésekről rendelkező törvénnyel összhangban. A jogszabály célja, hogy megbüntesse Oroszországot a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt feltételezett beavatkozásáért, az emberi jogok megsértéséért, a Krím annektálásáért és a kelet-ukrajnai katonai szerepvállalásáért.

Orientalista.hu – VS.hu, MTI, Kreml

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑