Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Terrorizmussal gyanúsított migránsokat toloncolnak ki Bosznia-Hercegovinából

2019. 09. 13.

Beindult a dominóhatás a Balkánon. A nyár közepe óta naponta több száz illegális bevándorló érkezik Görögországba, és ez hatással van a balkáni útvonalra. Szerbiában, Boszniában és Horvátországban is napról-napra romlik a helyzet. Fokozza a feszültséget, hogy a bosnyák hatóságok több terrorgyanús bevándorlót találtak. Az öt férfi közül kettőt kitoloncolnak Szerbiába, hármat még vizsgálnak. De szinte képtelenség kideríteni, hogy az elmúlt években mivel foglalkoztak a Közel-Keleten – közölte az M1 Híradója.

Mintegy húszezer bevándorló érkezett idén Bosznia-Hercegovinába. Jelenleg csak az ország nyugati részében több mint ötezren lehetnek. A legtöbbjükről szinte semmit sem tudnak a hatóságok.

Az ellenőrzés nélkül érkező migránstömeggel már több terrorista is bejuthatott az országba. A nemzetbiztonsági szervek még februárban jelentették: öt személyről gyanítják, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A migránsokat Szarajevóban és Bihácson azonnal elfogták, majd egy fővárosi zárt központban helyezték el – hangzott el az M1 Híradójában.

Több hónap kivizsgálás után most két férfiról bebizonyosodott: terrorizmussal hozhatók összefüggésbe, emiatt pedig veszélyes az országban maradásuk. A hatóságok úgy döntöttek, Szerbiába toloncolják vissza őket.

Slobodan Ujic, a bevándorlási hivatal igazgatója elmondta: a szerb illetékesekkel már felvették a kapcsolatot. A megállapodás szerint pedig Szerbia átveszi az afgán férfiakat. Az ottani biztonsági szervek ugyanis arra jutottak, hogy Szerbiára nézve nem jelentenek veszélyt.

Rajtuk kívül három embert továbbra is szigorú megfigyelés alatt tartanak. Ügyükben még folyamatban van az adatgyűjtés.

A migrációs válság kezdete óta már 43 ezer bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába. Tavalyhoz képest erősödött a nyomás.

Idén eddig 20 százalékkal többen érkeztek, mint az előző év hasonló időszakában, 90 százalékuk gazdasági bevándorló.
Görögországban sem jobb a helyzet, hiszen jelenleg három éve nem látott tempóban érkeznek a bevándorlók.

A Századvég Alapítvány elemzése szerint reális a veszélye annak, hogy Törökország megnyitja az Ázsiát Európától elválasztó migrációs kaput. Brüsszel ugyanis nem tartotta be az Athén–EU közötti megállapodás minden pontját, például a vízummentességet sem kapta meg Törökország.

Palócz André, a Századvég Alapítvány elemzője a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a migrációs nyomás erősödése már annak a jele lehet, hogy „Törökország komolyan gondolja a fenyegetést”.

Véleménye szerint a török fél sokkal komolyabb nyomásra lenne képes, ha egyértelmű és sokkal világosabb célja lenne az, hogy fenyegetését jelezze Európa felé. „Azt mindenképp érdemes megfontolni – bármerre is haladnak a tárgyalások –, hogy az uniónak érdeke-e, hogy megvédje magát az ilyen jellegű fenyegetőzésektől” – mondta az elemző. Meglátása szerint tanácsos lenne az uniónak egy sokkal erősebb határvédelmi politikát kialakítani.

A balkáni migrációs útvonal élénkülése a magyar határra is hatással van.
Egy huszonhét fős csoportot kedden Bács-Kiskun megyénél fogták el a rendőrök. Négy migránst pedig Csongrád megyében. Szerdán is volt dolga a rendőröknek, a legtöbb illegális bevándorló Röszkénél próbálkozott.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en arról beszélt, hogy idén eddig hét és félezren próbáltak illegálisan bejutni az országba.

Bakondi György hozzátette, a horvát-bosnyák, a szerb-horvát, a szlovén-horvát határon is nőtt az aktivitás, és ez is azt mutatja, hogy megalapozatlanok azok a kijelentések, amelyek szerint nincs migráció, vagy felesleges a kerítés.

Hiradohu, M1

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑