Cadmus fordítás Cadmus

Terrorizmussal vádoltak meg tanárokat Törökországban

A török hatóságok pénteken őrizetbe vettek 26 tanárt az ország délkeleti részén annak gyanúja miatt, hogy kapcsolatban állnak egy kurd fegyveres szervezettel – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a rendőrség razziát tartott a gyanúsítottak házában a kurd többségű, délkelet-törökországi Diyarbakir városában.

A jelentés szerint a helyi magániskolák alkalmazottaiként dolgozó gyanúsítottakat azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állnak a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató, nemzetközileg is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK). További három gyanúsítottat még keresnek.

Az Anadolu szerint a rendőrség korábbi terrorellenes razziák során megtalálta a gyanúsítottak ujjlenyomatait PKK-val kapcsolatos anyagokon.

A tanárok mindegyike tagja volt az Egitim-Sen nevű tanári szakszervezetnek – közölte a szakszervezet egy meg nem nevezett tagja a dpa német hírügynökséggel telefonon.

A kormány hangos bírálójának számító, baloldali Egitim-Sen néhány tagját felfüggesztették hivatásából a 2016-os, elvetélt puccskísérletet követően bevezetett rendkívüli állapot idején.

A PKK-t Törökországon kívül az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja nyilván.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑