2019. 07. 18.

Terrorszervezet alapítóját fogták el a pakisztáni hatóságok

Elfogták szerdán a pakisztáni hatóságok Háfiz Szaídot, annak a terrorszervezetnek az alapítóját, amely az Egyesült Államok és India szerint a 2008-as mumbai terrortámadást elkövette – jelentette be a pakisztáni Geo Television műsorszóró társaság.

A Laskar-e-Tajíba (Tiszták serege) nevű terroristaszervezet alapítóját – aki jelenleg egy másik csoport, a Dzsamaat-ud-Dava vezetője – a közép-pakisztáni Gudzsranválába vezető úton tartóztatták fel az ország terrorelhárító egységei.

A mumbai terrortámadás során, amelyben étterem, kórház, pályaudvar, rendőrkapitányság, szálloda és egy zsidó szervezet székháza is a célpontok között volt, 166-an vesztették életüket. Washington 10 millió dollárt (mintegy 2,8 milliárd forint) ajánlott fel Szaíd nyomravezetőjének.

A rendőrségi akció néhány nappal Imran Hán pakisztáni miniszterelnök washingtoni látogatása előtt történt. Hán a kinevezése óta többször leszögezte: országa nem tűri tovább az iszlamista csoportok tevékenységét.

A pakisztáni biztonsági erők február óta lépnek fel fokozott erővel az ország területén belül aktív milíciák ellen. Közülük került ki a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista szervezet, amely februárban merényletet hajtott végre a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén egy katonai konvoj ellen. A támadásban, amely komoly feszültséget okozott a két szomszédos atomhatalom viszonyában, több mint negyvenen haltak meg.

A Laskar-e-Tajíba évek óta tiltólistán van Pakisztánban. Iszlámábád a kasmíri terrortámadása után betiltotta a Dzsmaat-ud-Davát és egy másik – szintén a Laskar-e-Tajíbához köthető – szervezetet, a Falah-e-Inszáníjátot is.

A Dzsamaat-ud-Dava korábban többször hangsúlyozta: pusztán jótékonysági munkát végez.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑