Terrortámadásra készült egy férfi az Egyesült Államokban

Buszok, vonatok és vasútállomások ellen segített sok halálos áldozatot követelő terrortámadást előkészíteni Kansas Cityben egy férfi George Washington hétfői születésnapjára, amely ünnepnap az Egyesült Államokban – derül ki a bíróságra kedden beterjesztett vádiratból.

Az Egyesült Államokban született amerikai állampolgár Robert Lorenzo Hestert még pénteken vették őrizetbe, de terveiről csak kedden számolt be a rendőrség.

A férfi azt hitte, az Iszlám Állam szimpatizánsával találkozik pénteken, hogy előkészítsék a merényleteket, de kapcsolattartója valójában a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) fedésben dolgozó ügynöke volt.

Hajlandóságot mutatott egy támadásra

A hatóságok azt követően figyeltek fel Hesterre, hogy a közösségi médiában közölte, áttért az iszlámra, emellett világossá tette, hogy gyűlöli az Egyesült Államokat, és utalásokat is tett arra, hogy kész erőszakhoz folyamodni. Ezt követően az FBI fedett ügynökei terroristának kiadva magukat, többször megkeresték, hogy megtudják, részt venne-e egy esetleges terrorakcióban.

Hester “a találkozókon érdeklődést és hajlandóságot mutatott, hogy külföldi terrorszervezettel együttműködve erőszakcselekményeket hajtson végre” – áll a vádiratban.

Örült, hogy részt vehet az akcióban

A férfi teljesítette az FBI álterroristáinak utasításait, szögeket és akkumulátorokat szerzett be, melyeket pokolgépek készítéséhez kellett volna felhasználni.

Az ügynökök fegyvereket mutattak neki, és azt mondták Hesternek, hogy robbanóanyaggal megrakott hátizsákokat fognak elrejteni Kansas City több pontján.

A fedett ügynök azt mondta neki, hogy a bostoni marathoni versenyen elkövetett robbantásnál legalább tízszer több halálos áldozatot követelő merényletre készülnek.

A vádirat szerint a mit sem sejtő férfi titkosított üzenetekben arról biztosította az FBI fedett ügynökét, hogy “örül, hogy részt vehet az akcióban”, és a támadás napja “nagy nap lesz a muszlimok számára”.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑