Cadmus fordítás Cadmus

Thaiföld felkészült egy esetleges mianmari menekülthullámra

A thaiföldi kormány felkészült a Mianmarból érkező menekülthullám befogadására – jelentette be hétfőn Prajuth Csan-ocsa miniszterelnök.

“Nem szeretnénk tömeges bevándorlást, de szem előtt fogjuk tartani az emberi jogokat is – jelentette ki újságírók előtt a kormányfő, hozzátéve, hogy egyelőre nem tudják, mennyien érkeznének a szomszédos országból.

Becslések szerint eddig körülbelül 3 ezer ember menekülhetett Thaiföldre a délkelet-mianmari Karen államból a hadsereg etnikai gerillacsoportok állásait célzó légicsapásai elől, mások a dzsungelben kerestek menedéket. A Kareni Nők Szervezete nevű aktivistacsoport szerint a hadsereg öt helyszínre mért légicsapásokat a határ közelében található Mutrav körzetben. A célpontok között volt egy menekülttábor is.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta 460 tiltakozót öltek meg, a halálos áldozatok közt gyerekek is vannak. Szombaton, a mianmari fegyveres erők napján 114 tiltakozó halt meg, miután előző nap a junta arra figyelmeztetett, hogy a hadsereg fejbe is lőheti a tüntetőket. Ez volt eddig a tüntetések legvéresebb napja a puccs óta.

A hadsereggel szembeni ellenálláshoz a thaiföldi határ közelében aktív karen gerillák is csatlakoztak. Az 53,3 milliós mianmari lakosság 7 százalékát kitevő karen kisebbség nagyobb autonómiára törekvő fegyveresei több mint hetven éve folytatnak gerillaháborút az ország keleti őserdeiben.

A hét végén egy másik fegyveres etnikai csoport, a Kacsin Függetlenségi Hadsereg vette fel a küzdelmet a katonasággal az ország északi részén. A kacsin fegyveresek egy rendőrőrsöt támadtak meg, a hadsereg pedig több légicsapást hajtott végre a térségben.

A tiltakozók eközben felhívással fordultak az országban aktív fegyveres etnikai csoportokhoz, támogassák a junta elleni tiltakozásukat.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑