Cadmus fordítás Cadmus

Theresa May katonai támogatást ígért Nigériának

2018. 08. 30.

Az Egyesült Királyság növeli a Nigériának nyújtott katonai támogatást – ezt ígérte a brit miniszterelnök Abujában. A terrorizmus, főleg a Nigériában aktív Boko Haram terrorszervezet elleni harc központi kérdés volt Theresa May és Muhammadu Buhari elnök megbeszélésén. A két ország katonai és biztonsági együttműködésről írt alá megállapodást, melynek része a nigériai katonák képzése, valamint az embercsempészet és a kalózok elleni harc is.

Ezen felül az Európába áramló menekültáradat és az embercsempészet megállítására is közös programot dolgoznának ki. De szóba került a Niger és Nigéria között határ megerősítése, valamint a modern rabszolgaság megállítása, ez utóbbi áldozatainak megsegítésére 10,5 millió fontot szán a brit kormány.

A brit kormányfő hangsúlyozta, hogy régóta szoros kapcsolat van a két ország között a kereskedelem területén is. Brit vállalatok évek óta jelen vannak Nigériában, és azt szeretnék, hogy az EU-ból való kilépés után fokozzák az együttműködést.

May azt is bejelentette, hogy felállít egy egységet, amely segít a Nigériából ellopott és Nagy-Britanniába menekített vagyon felkutatásában, majd visszajuttatásában.

Nigéria az Egyesült Királyság második legnagyobb kereskedelmi partnere az afrikai kontinensen, ezt nagyrészt a brit pénzügyi szolgáltatások teszik ki. Nigéria számára a nyers- és a finomított olajexport hoz jelentős bevételt.

Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑