Tigréi erők visszafoglaltak Akszúmot, és lelőttek egy katonai repülőgépet

A tigréi erők lelőttek egy etiópiai katonai repülőgépet, és foglyul ejtették a pilótáját, valamint visszafoglalták Akszúmot a hadseregtől – áll a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezetőjének a Reuters hírügynökséghez eljuttatott vasárnapi üzenetében.

Debrecion Gebremikael szöveges üzenetben jelentette be az akciókat, a hírügynökség pedig ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a bejelentést nehéz ellenőrizni, mert azt követően, hogy a TPLF az etiópiai kormány ellen fordult, a front székhelyének számító észak-etiópiai Tigré tartományban blokkolták az internetet és a telefonvonalakat is.

A bejelentést Addisz-Abeba nem kommentálta, de Abij Ahmed miniszterelnök szombaton azt közölte, hogy a hadsereg elfoglalta a tartomány székhelyét, Mekelét, és ezzel véget ért a lázadók elleni katonai művelet. Gebremikael már előző nap is hangoztatta: folytatják a harcot a kormánycsapatok ellen. Több diplomata szintén arra figyelmeztetett, hogy a kormányerők gyors győzelme vélhetően nem jelenti a harcok végét.

Az etióp hadsereg szombaton tüzérséggel támadta Mekelét, ahol a fegyveres konfliktus kitörése előtt mintegy 500 ezren éltek, de a konfliktus kezdete óta több tízezren elmenekültek.

A több mint ötmillió lakosú tartományt a TPLF november elején vonta ellenőrzése alá. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és hadműveletet indított.

A felkelők évtizedekig meghatározó szerepet töltöttek be az ország politikai életében. Abij Ahmed 2018-as megválasztásakor léptek ki az etiópiai kormánykoalícióból. Noha Etiópiában az augusztusra tervezett választásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, Tigré tartományban szeptemberben – dacolva a központi hatalom akaratával – helyhatósági választásokat tartottak, amelyeken a többség a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed kormánya ellen szavazott.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑