Tigréi politikusok haltak meg az etiópiai harcokban

Három magas rangú tigréi politikus, köztük Etiópia volt külügyminisztere vesztette életét szerdán az afrikai ország Tigré tartományában dúló harcokban – közölte az etiópiai hadsereg.

A bejelentés szerint az összecsapásokban Szejum Meszfin mellett megölték Aszmelas Voldeszelasszié egykori frakcióvezetőt és Abaj Cehajét, a szövetségi ügyekért felelős tárca volt vezetőjét.

A három megölt politikus az etióp kormány ellen tavaly fellázadt Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) központi bizottságának volt a tagja.
A bejelentés szerint öt másik tisztségviselő és katonatiszt fogságba esett. A térségben november elején robbantak ki a harcok, miután a kormány szerint – a Tigré tartományt részben uraló – TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított.

A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, és vannak civil áldozatok is. A hatmilliós Tigrében becslések szerint egymillió ember hagyta el otthonát a harcok miatt.

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a hadseregnek sikerült teljesen ellenőrzése alá vonnia Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, amivel véget ért az offenzíva utolsó fázisa is.

A szakadárok mindazonáltal nem tették le a fegyvert, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) pedig a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a tartomány több körzetében továbbra is rossz a biztonsági helyzet.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑