Cadmus fordítás Cadmus

Tiltakozásokra szólítottak fel a radikális palesztinok a tervezett ciszjordániai annektálás miatt

Tiltakozásokra, az úgynevezett “Harag napjára” szólítottak fel szerdára a radikális palesztin szervezetek Ciszjordánia jelentős részeinek tervezett izraeli annektálása elleni tiltakozásul.

A különböző palesztin csoportok vasárnap egy közös akciótervben állapodtak meg Donald Trump amerikai elnök közel-keleti béketerve, illetve az izraeli annektálás ellen.

Egy röplap szerint nagyszabású tiltakozást szerveznek szerdára a radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet uralta Gázai övezetben. Az egyelőre nem világos, hogy megmozdulások lesznek-e a határkerítés mentén.

A múltban hasonló tiltakozások gyakran erőszakba torkolltak halottakkal és sérültekkel.

A Hamász katonai szárnyának, a Kasszám Brigádoknak a szóvivője a héten kijelentette, hogy az izraeli vezetés által tervezett ciszjordániai annexió hadüzenettel ér fel számukra. A Donald Trump amerikai elnök béketerve alapján tervezett izraeli lépést a palesztin nép elleni hadüzenetnek tekintik – hangsúlyozta Abu Obeida.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen mértékű lesz az annektálás.

Izrael az eredeti elképzelések szerint július elsejével a leendő palesztin állam nagyobb részének szánt Ciszjordánia mintegy 30 százalékára tervezi kiterjeszteni szuverenitását összhangban azzal a tervvel, amelyet Donald Trump amerikai elnök kormánya dolgozott ki a közel-keleti konfliktus rendezésére.

A palesztinok és az arab országok is elutasítják a javaslatot.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑