Cadmus fordítás Cadmus

Tiltott vegyi fegyvereket használhatott Törökország a kurdok ellen

2021. 10. 25.

Összesen 65 nő címzett nyílt levelet Fernando Ariasnak, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főtitkárának, amelyben súlyos nemzetközi jogsértéssel vádolták meg Törökországot.

A többek között amerikai, brit, libanoni, iraki, olasz, spanyol, svéd és norvég nők által aláírt levélben komoly aggodalmukat fejezték ki az OPCW irányába, hogy Törökország nemzetközileg betiltott fegyvert vethetett be.

Mint írják, 2021 áprilisában Törökország offenzívát indított Észak-Irakban a kurd gerillák és a civil lakosság ellen – idézte az ANF hírügynökség. Már ez is önmagában nemzetközi jogot sért meglátásuk szerint, ilyen katonai hadműveletet szomszédos országban nem lehet végrehajtani.

A levél szerint azonban a törökök az elmúlt öt hónap során összesen 138 alkalommal hajtottak végre vegyi fegyveres támadásokat a kurd gerillák ellen, amelynek következtében számos harcos életét vesztette.

Csak szeptemberben három kurd harcos hunyt el, ez azonban nem csak a gerillákat, hanem a civil lakosságot is érintette, amely miatt többen megsérültek. Állításuk szerint egy NGO meg is erősítette, hogy az egyik család sérülései kétséget kizáróan vegyi fegyver miatt alakultak ki.

A teljes cikket itt olvashatják el.

Liner.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑