Titokban F-117-esek állomásoztak a Közel-Keleten?

A holland Scramble értesülései szerint 2017-ben titokban F-117-es lopakodók állomásoztak a Közel-Keleten. A szaklap szerint legalább négy F-117 Nighthawk állomásozott titokban ott, hogy az Egyesült Államok légierejének speciális hadműveleteit támogassa.

Még 2017-ben állomásoztatta az USAF a lopakodó repülőgépeit a Közel –Keleten, mivel szüksége volt azok speciális képességeire – eddig azonban ezt sehol sem hozták nyilvánosságra. A Scramble most szellőztette meg a hírt, megbízható forrásokra hivatkozva.

A híradásból az is kiderül, hogy az egyik Nighthawk légi meghibásodás miatt kényszerleszállást hajtott végre az egyik Öböl-országban – de hogy ez Katar, az Emirátusok vagy Szaúd-Arábia volt-e, nem ismert.

A világ első lopakodó lopakodó repülőgépe 1981. június 18-án szállt fel először. Az ezt követő években a projektet szigorúan titokban tartották, az összes kiképzési feladatot éjszaka hajtották végre – így készültek fel a típus első éles bevetésére, amelyre Irakban került sor. A 43 napos hadműveletek során az F-117-esek figyelemre méltó pontosságú csapásméréseket hajtottak végre. 1988-ig tartott a nagy titkolódzás, a nagyközönség ekkor láthatta először a típust közvetlen közelről.

Az F-117-eseket 2008-ban vonták ki hadrendből, ám a későbbi lopakodó csúcsgépeknek, az F-22 Raptornak és az F-35 Lightning II-nek a tervezéséhez elengedhetetlenek voltak a típuson szerzett tapasztalatok. A kivonási ceremónián ez így hangzott el: a Nighthawk előtt az volt a kérdés, hány repülőgép kell egy cél leküzdéséhez – a Nighthawk után már az a kérdés, hány célt képes elpusztítani egyetlen harci repülőgép. A Scramble továbbá arról is hírt adott a napokban, hogy az F-117A még mindig repül az USA-ban, a legfrissebb fotókat a napokban publikálták.

Jetfly.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑