Cadmus fordítás Cadmus

Tíz dzsihadistát ítéltek el Spanyolországban

2018. 04. 11.

A spanyol központi büntetőbíróság kedden 12 és 8 év közötti börtönbüntetésre ítélte egy dzsihadista terrorista sejt tíz tagját, akik Barcelonában terveztek merényleteket még 2015-ben.

Az ítélet szerint a 2014-ben alakult csoport célja az volt, hogy szolgálja az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet erőszakos dzsihadista elveit.

Tervezett célpontjaik között fontos és emblematikus barcelonai helyszínek szerepeltek, mint például a parlament épülete, vagy a Sants vasútállomás.

A 2015 tavaszán felszámolt csoport emellett arra is készült, hogy elrabol egy véletlenszerűen kiválasztott áldozatot, és IÁ módszeréhez hasonlóan lefejezi – közölte a bíróság.

Az ítélet kiemelte, hogy a spanyolországi támadások ötlete a csoport spanyol irányítójától Antonio Sáez Martíneztől származott, aki „Alí a fodrász” néven volt ismert.

A rá és a sejt másik két vezetőjére, a marokkói származású Lahcen Zamzamira és Rida Hazemre kiszabott ítélet volt a súlyosabb, 12 éves szabadságvesztés.

Spanyolországban a biztonsági erők kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetközi terrorizmusra a 2004-es madridi merényletek óta, amelyben 193 ember veszítette életét és több mint 1800-an megsebesültek.

A hatóságok az elmúlt 14 évben 271 akcióban 832 embert tartóztattak le, amiért kapcsolatot tartott fenn vagy együttműködött terrorista szervezettel.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑