Tíz halott, több mint háromezer fertőzött Izraelben

Az éjszaka során további két idős személy, egy 93 éves férfi, és egy 76 éves nő életét vesztette, így immár 10 áldozatot követel a járvány Izraelben.

Péntek reggelre 3035-re növekedett a vírussal diagnosztizáltak száma, közel 50-en vannak súlyos állapotban kórházban, és a számok egyre csak nőnek. Itamar Grotto professzor szerint azonban a helyzet nem a legrosszabb: „az általunk hozott lépések elkezdtek kifizetődni. A halottak és a kritikus állapotú betegek száma kevesebb, mint amire számítottunk” — írja a The Jerusalem Post.

Netanyahu külön megbeszéléseket folytat a korlátozások fokozásáról és felülvizsgálja az ország átfogó gazdasági támogatási programját. A tárgyalásokon több vezető tisztviselő, valamint szakértők és egészségügyi szakemberek vesznek majd részt.

A Pénzügyminisztériumnak a Bank of Israellel és az izraeli miniszterelnök gazdasági tanácsadójával karöltve sikerült kidolgoznia egy koronavírus gazdasági mentőcsomagot. A számos rendelkezés mellett többek között munkanélküli segély folyósításáról is döntött a kormány a 67 év fölüliek részére.

Az érintett 135 ezer polgár 4000 sékelnyi (kb. 360 ezer forint) összeget kaphat, amennyiben a járvány miatt ideiglenesen fizetetlen szabadságon van, vagy elvesztette a munkáját.

„A jelenlegi helyzetben a betegek száma minden 3 napban megduplázódik,”

— nyilatkozta Mósa Bar Sziman Tov izraeli egészségügyminiszter csütörtökön. Becslései szerint körülbelül 200 súlyosan beteg páciensre lehet számítani egy héten belül.

Az izraeliek többségénél, 2838 polgárnál, azonban továbbra is enyhék a tünetek.

A növekvő számok annak is köszönhetőek, hogy Izrael növelte a tesztek számát az országban: napi 1000 ember helyett már 5000-et vizsgálnak meg. A tesztelt emberek körülbelül 6%-ánál mutatják ki a vírust.

The Jerusalem Post, Neokohn.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑