Cadmus fordítás Cadmus

Tíz hónapig raboskodott a vöröskereszt munkatársa

Szabadon engedték a háború sújtotta Jemenben a vöröskereszt egyik tíz hónapja elrabolt, francia–tunéziai munkatársát – jelentette az ONA állami ománi hírügynökség és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

A nőt hétfőn este a szomszédos Omán fővárosába, Maszkatba vitték, onnan tér majd haza – közölték. Az ONA jelentéséből kiderül, hogy a túsz szabadon engedését az ománi hatóságok „néhány jemeni féllel” együttműködve érték el, de ezzel kapcsolatban további részleteket nem közöltek.

A francia–tunéziai kettős állampolgárságú nőt tavaly decemberben egy jemeni férfival együtt autójából rabolták el ismeretlen fegyveresek a síita húszi lázadók ellenőrzése alatt álló jemeni fővárosban, Szanaában. A férfi nem sokkal később kiszabadult.

Omán jó kapcsolatokat ápol az Abed Rabbó Manszúr Hadi nemzetközileg elismert jemeni elnök ellen harcoló húszikkal, akik 2014-ben foglalták el a jemeni fővárost, és elűzték székhelyéről az államfőt.

Hadi támogatására Rijád vezetésével koalícióba tömörült több arab ország, amelyek tavaly márciusban légi csapásokat indítottak az Irán támogatását élvező húszik ellen.

Az ország északi felét jelenleg a lázadók és szövetségeseik tartják ellenőrzésük alatt, míg a déli országrészben a Hadi elnök vezette kormány van uralmon 2015 júliusa óta. Az immár két éve tartó jemeni harcok legalább tízezer halálos áldozatot követeltek, és éhínségbe taszították a rendkívül szegény arab országot.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑