Cadmus fordítás Cadmus

Tizedik éve rendezik meg a hidzsáb világnapját

2022. 02. 01.

Tizedik éve rendezik meg a muszlim fejkendő, a hidzsáb világnapját február elsején: a megosztó témát továbbra is heves vita övezi. Míg egyes vélemények szerint a kezdeményezés az iszlamofóbia elleni küzdelem eszköze, mások elégedetlenséggel nyugtázzák egy elnyomó gyakorlat ünneplését – jelentette honlapján a The Media Line közel-keleti témákkal foglalkozó amerikai hírügynökség.

A hidzsáb (jelentése: választóvonal, határ) világnapját egy bangladesi származású, New Yorkban élő muszlim aktivista, Nazma Khan hívta életre 2013-ban, és mára több mint 150 országból csatlakoztak a kezdeményezéshez. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen pozitív üzenettel bír a hidzsáb sok muszlim nő számára. A kezdeményezők ugyanakkor azt állították, hogy kezdeményezésük részben fellépés az iszlamofóbia ellen, részben pedig erősíti a női önrendelkezést is. Ezen a napon nemzeti hovatartozástól, valamint etnikai és vallási háttértől függetlenül bátorítják a nőket arra, hogy viseljenek fejkendőt, és tapasztalják meg muszlim társaik mindennapi valóságát.

Murszal Farotan Hasi a jelenleg a tálibok uralta Afganisztánból menekült Ausztráliába. Az amerikai hírügynökségnek elmondta: a hidzsáb viselete számára a visszafogott öltözködés része.

“Az értékeimnek megfelelően öltözködöm, és nem annak alapján, hogy milyen benyomást szeretnék kelteni másokban” – tette hozzá.

A világnapnak azonban nem csak támogatói, ellenzői is szép számmal akadnak, főleg az iráni nők körében. Iránban kötelező a fejkendő viselete, és sokan az elnyomás jelképeként tekintenek a hidzsábra, amelynek viseletét az erkölcsrendészet felügyeli. Emellett többször kifogásolták a világnap időzítését, ugyanis 1979-ben ezen a napon tért vissza Iránba franciaországi száműzetéséből Ruholláh Khomeini ajatollah, az iráni iszlám forradalom vezetője.

Marjam Namazie iráni emberi jogi aktivista a világnap 2013-as meghirdetésekor megjegyezte: a hidzsábot ünnepelni olyan, mintha a női nemi szervek megcsonkításának vagy a gyermekházasságnak a világnapját ünnepelnék.

2019-ben Yasmine Mohammed kanadai emberi jogi aktivista #NoHijabDay néven ellenkampányt indított azokat ünnepelve, akik nem hajlandók viselni a fejkendőt.

Mohammednek is megvan a saját története: Kanadában élő muszlim családban nevelkedett, de szülei kiskorában elváltak. Anyja új férje nagyon vallásos ember volt, aki kilencéves korától arra kényszerítette Mohammedet, hogy hordja a fejkendőt. Az aktivistát 19 éves korában férjhez adták az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik tagjához azzal a céllal, hogy engedelmes feleséget neveljen a szülei szerint túlságosan akaratos lányból. Férje teljes teste és arca elfedésére kényszerítette, valamint fizikailag és szexuálisan is bántalmazta. Mohammed a lánya születése után szakította ki magát e bántalmazó környezetből.

Mohammed február 1-jére azt kérte a nőktől, hogy osszanak meg fejkendő nélküli képet magukról személyes történetükkel együtt, és mondják el, milyen árat fizettek azért, hogy úgy öltözködhessenek, ahogy nekik tetszik. A The Media Line által megszólaltatott nők közül többen úgy vélik, hogy a kormányoknak nem kellene beleszólniuk a nők öltözködésébe, a hidzsáb viselete pedig akkor jó, ha nem kényszer, hanem szabad választás kérdése.

Néhány nappal ezelőtt az egyik német televízióban mintegy kétperces klipet mutattak be hidzsábot viselő nőkről. A narrátorszöveg arról szólt, hogy akik hidzsábot visel, az előítéletek ellen küzd.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑