Cadmus fordítás Cadmus

Tizenhárom török holttestet találtak egy észak-iraki barlangban

2021. 02. 15.

Korábban elrabolt és meggyilkolt 13 török állampolgár holttestére találtak rá egy barlangban török katonák az észak-iraki Gara térségben, ahol szerda óta török légi, majd szárazföldi egységek folytattak műveletet a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen – közölte Hulusi Akar török védelmi miniszter vasárnap a művelet irányítását végző központban.

Hulusi Akar a tájékoztatón rámutatott: a február 10-én indított beavatkozás egyik célja az volt, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a PKK által elhurcolt török állampolgárok ügyében, de erről korábban biztonsági okok miatt nem tájékoztatták a nyilvánosságot.

A tárcavezető kifejtette: két élve elfogott PKK-s elmondása szerint a barlang őrzéséért felelős társuk a művelet kezdetekor ölte meg a török állampolgárokat. Tizenkét “ártatlan és fegyvertelen” török állampolgárt gyilkoltak meg – tette hozzá Akar, aki egyértelműnek tartotta az összefüggést a katonai művelet és a kivégzés között.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy súlyos csapást mértek a PKK állásaira a térségben, amelyet ellenőrzésük alá vontak. Hulusi Akar beszámolt arról, hogy a művelet során három török katona meghalt, további három megsebesült, a török egységek a PKK 48 emberével végeztek, kettőt pedig élve fogtak el.

A Kurdisztáni Munkáspártot nemcsak a török kormányzat, hanem a világ közösségének jelentős része terrorszervezetnek tartja.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért, de főhadiszállása az Irak északi részén fekvő Kandil-hegységben van. A török hadsereg a légierő és kisebb szárazföldi egységek bevetésével a múltban is rendszeresen hajtott végre műveleteket az iraki határ túloldalán.

A török biztonsági erők és a PKK közötti több évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑