Cadmus fordítás Cadmus

Tizenhat éve először tartottak parlamenti választást a szakadár Szomáliföldön

2021. 06. 01.

Tizenhat éve először tartottak parlamenti választást a szakadár Szomáliföldön hétfőn. A voksolást helyi politikusok a de facto államként működő térség viszonylagos stabilitásaként értékelték.

A térség 1991-ben szakadt el Szomáliától, bár a nemzetközi közösség azóta sem ismeri el önálló államként. Szomáliföld jórészt a béke szigete összehasonlítva az anyaállammal, ahol három évtizede polgárháborús állapotok uralkodnak.

“Szavazzunk békében!” – szólította fel a helybélieket Musi Bihi, a szakadárok elnöke az állami televízióban közvetített beszédében szavazata leadását követően.

Abdirahmán Mohamed Abdulahi ellenzéki vezető csatlakozott a felhíváshoz. Egyelőre nem tudni, hogy mikor teszik közzé az eredményeket.

Három nagyobb párt összesen 246 jelöltet indított a 82 törvényhozási hely betöltésére. A mintegy négymillió lakosú térségben több mint egymillióan jegyeztették be magukat szavazóként a helyi választási bizottság szerint.
A parlamenti választás megtartása több mint egy évtizedet váratott magára, mert a három legnagyobb politikai párt nem tudott megegyezni a választási bizottság összetételében. A vitát végül csak nemrég sikerült rendezni.

A parlamenti választások halogatása mellett azonban a területen korábban tartottak már elnökválasztást, a legutóbb 2017-ben, amikor Bihi került hatalomra. A következő elnökválasztás jövőre esedékes.

Májusban a dubaji székhelyű DP World multinacionális logisztikai vállalat bejelentette, hogy a tengeri kijárattal nem rendelkező Etiópiával partnerségben a fejlesztik majd a szomáliföldi Berbera kikötőjét. Az Ádeni-öböl déli partján fekvő Berbera fejlesztési projektje egymilliárd dolláros befektetést jelenthet a következő egy évtizedben.

Szomália többi részén egyébként 60 napon belül tartanak közvetett választásokat; ennek során törzsi vezetők választanak meg 51 elektori testületet, amelyek aztán megválasztják a törvényhozókat, akik pedig végül döntenek az államfő személyéről.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑