Tizenöt jelölt indulhat az afgán elnökválasztáson

Tizenöten regisztrálták magukat jelöltként a január 20-i határidőig a júliusi afgán elnökválasztásra, köztük Asraf Gáni jelenlegi államfő is. Az elnök öt éve irányítja az országot, akármit is jelentsen ez a bombatámadások és öngyilkos merényletek sorozata sújtotta Afganisztánban, ahol a kormányerők a területek alig több mint felét tartják ellenőrzésük alatt.

Éppen ezért a kampány fókuszában megfigyelők szerint az áll majd, mikor és milyen körülmények között lehet tárgyalásokat folytatni a lakosságot rettegésben tartó tálib szélsőségesekkel. Tegnap a tálibok egy katonai bázist és egy rendőrségi kiképzőközpontot támadtak meg a középső országrészben; a merényletben tizenkét katona vesztette életét hivatalosan, de később jóval több, 126 halálesetről számoltak be a híradások.

Gáni egy pakisztáni lapban tegnap értésre adta, kész közvetítőkön keresztül tárgyalni a tálibokkal. A szélsőségesek a napokban cáfolták azokat az értesüléseket, miszerint készek lennének felújítani a megbeszéléseket az Egyesült Államok megbízottjával is. Egyben ismételten elutasították a közvetlen párbeszédet az afgán kormánnyal. Washington, amint lehet, hátat fordítana már 17 éve tartó háborújának, amely több ezer amerikai áldozatot követelt és ezermilliárd dollárt emésztett fel, érdemi előrelépést viszont nem eredményezett.

A zömükben a pastu népcsoporthoz tartozó elnökjelöltek mezőnyében Gáni egyik fő ellenfele saját kormányfője, Abdullah Abdullah lesz. Az alighanem legérdekesebb induló azonban Gulbuddin Hekmatjar korábbi kormányfő, egykori szovjetellenes, majd radikális iszlamista hadúr, akit Gáni 2017-ben abban a reményben hívott vissza húszéves iráni száműzetéséből, hogy ez elősegíti a tálibokkal való megegyezést. A kilencvenes években játszott szerepe miatt kabuli mészárosnak is nevezett, 69 éves Hekmatjart az ENSZ és az Egyesült Államok is szankciókkal sújtotta.

Magyar Idők – Szőcs László

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑