Cadmus fordítás Cadmus

Tízezer Szputnyik V vakcinát kapnak a palesztin hatóságok

Tízezer adag Szputnyik V vakcinát kap Oroszországtól a Palesztin Nemzeti Hatóság, amivel gyorsítani tudja a két napja kezdődött oltási kampányt – tájékoztatott csütörtökön Maj al-Kejla palesztin egészségügyi minisztert.

Az orosz oltóanyagot szállító repülőgép a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtéren landolt, és onnan Ciszjordániába szállítják a rakományt.

A tárca közleménye szerint a palesztin kormány összesen kétmillió adag vakcinát vásárolt, és a szállítmányoknak február 14. és 20. között kell megérkezniük a megszállt területekre.

A Palesztin Nemzeti Hatóság kedden indította el az oltási kampányt a Moderna amerikai gyógyszergyártó cég által fejlesztett vakcinával, amelyet Izrael előző napon adott át neki saját készletéből. Izraelben már hat héttel korábban megkezdődött a tömeges oltás, és bírálatok érték amiatt, hogy kihagyja belőle a megszállt területeken élő palesztinokat, miközben a közel kilencmilliós ország lakosainak harmadát már beoltotta.

Izrael azzal válaszolt a kritikákra, hogy az átmeneti békemegállapodás értelmében az egészségügy a palesztin hatóság hatáskörébe tartozik az általa ellenőrzött területeken. Kejla elsőként kapta meg az oltást, utána pedig az egészségügyi dolgozók következtek.

A vakcinák egy részét továbbítják a Hamász palesztin szélsőséges mozgalom által uralt Gázai övezetbe az ott dolgozó egészségügyi csoportok beoltására. Izrael ötezer dózist hagyott jóvá számukra.

A közel hárommilliós Ciszjordániában eddig 1331 embert halt bele a koronavírus okozta Covid-19-be, míg a kétmillió lakosú Gázai övezetben 526 halálos áldozatról tudnak a hatóságok.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑