2019. 07. 18.

Több afgán katonával végeztek a tálibok

Legalább 18 afgán katona életét vesztette szerdára virradóan a hadseregnek a radikális iszlamista tálibok ellen indított bevetése során. 11 katona fogságba került, tíz pedig eltűnt – közölte Bágdesz tartomány egyik tanácstagja.

A tisztségviselő szerint a katonákat körbekerítették, amikor a tálibok egyik parancsnokát próbálták elfogni.

Az Ab Kamari körzet kormányzója, Hudad ugyanakkor arról számolt be, hogy a szélsőségesek két napja elhagyták a térséget.

A tálibok pedig közleményben arról számoltak be, hogy már előre figyelmeztették őket a hadsereg akciójára. Azt állították, hogy az összecsapásban 39 katonát öltek meg és 16-ot ejtettek foglyul.

A tálibok nyomására szerdán a Svéd Bizottság Afganisztánért (SCA) nevű segélyszervezet bejelentette, hogy bezárja 42 egészségügyi központját az ország központi részében található Vardak tartományban. A svéd szervezet szerint az iszlamista felkelők annak nyomán követelték a létesítmények bezárását, hogy az afgán különleges egységek rajtaütöttek az egyik klinikájukon a múlt héten Daj Mirdad körzetben. A katonai akció következtében négyen meghaltak, egy ember pedig eltűnt.

„Elvárjuk az SCA-tól, hogy állítsa le Vardak tartományban szolgáltatásait, mert nem tudták garantálni afgán alkalmazottaik biztonságát” – közölte Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője.

Parviz Ahmad Faizi, az SCA szóvivője elmondta: a katonák azért razziáztak a klinikán, mert tálibokat sejtettek ott.

A szervezet a tálibok követelésére Vardak kilenc körzetéből hatban kényszerült bezárni a tartományban működő 77 klinikájából 42-t. Ez az intézkedés 5700 pácienst érint.

Sonny Mansson, az SCA Afganisztánért felelős igazgatója az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog megsértésének nevezte, hogy be kellett zárniuk a klinikáikat.

„Követeljük, hogy haladéktalanul újra megnyílhassanak a lakosságot szolgáló egészségügyi létesítmények, és felszólítjuk a konfliktusban érintetteket, tartózkodjanak az olyan akcióktól, amelyek szándékosan civilek életét teszik kockára” – tette hozzá.

A svéd segélyszervezetnek 14 afgán tartományban több mint hatezer helyi alkalmazottja van. Az SCA 1980 alakult Afganisztán szovjet inváziójára válaszul, legnagyobb támogatója a svéd fejlesztési és együttműködési ügynökség.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑