Cadmus fordítás Cadmus

Több afrikai országban lejárt vakcinák okoznak fennakadást

Az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központja (CDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra kérte csütörtökön az afrikai országokat, hogy ne hagyják kárba veszni a számukra eljuttatott vakcinákat a koronavírus ellen.

A két szervezet illetékesei annak kapcsán szólaltak meg, hogy Malawiban és Dél-Szudánban némi zavart okoz az oltókampányban, hogy az oda érkezett vakcináknak a késlekedés miatt lejárt a felhasználási határideje.

Ha mi vállaljuk a részünket, és eljuttatjuk ezeket az oltóanyagokat, akkor (az afrikai országoknak is) vállalniuk kell a saját részüket, és fel kell használniuk ezeket a vakcinákat – mondta John Nkengasong, a CDC vezetője egy sajtótájékoztatón.

Korábban Malawi bejelentette: több mint 16 ezer dózis olyan AstraZeneca-vakcina megsemmisítésére készül, amelyeket nem sikerült beadniuk a csomagolásukon feltüntetett április 13-i lejárati dátum előtt. A vakcinákat az MTN dél-afrikai telekommunikációs vállalat adományozta Malawinak, és az Afrikai Unió intézte a szállítmány célba juttatását. A 102 ezer dózis több mint 80 százalékát be tudták adni április 13. előtt.

Dél-Szudán pedig a múlt héten jelezte, hogy 59 ezer adag vakcinát nem tudnak felhasználni, szintén a lejárati dátum okozta probléma miatt.

John Nkengasong viszont kiemelte, az oltóanyagokat gyártó indiai Serum Institute vizsgálatai alapján a szóban forgó vakcinákat július 13-ig fel lehet használni, és erről az afrikai betegségmegelőzési központ tájékoztatta is az érintett országokat.

Matshidiso Moeti, a WHO afrikai igazgatója egy másik tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a lejárt vakcinákat meg kell őrizni, amíg további információhoz nem jutnak a felhasználási lehetőségekről.

Közölte: meg kell vizsgálni a dolgot, de szerinte a lejárati idő akár hónapokkal is hosszabb lehet, mint ahogy azt eredetileg gondolták.

Az Afrikai Unió adatai szerint az 1,3 milliárd lakosú kontinensen eddig 15 millió vakcinát tudtak beadni.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑