Több arab ország elismerően vélekedett Trump béketervéről

„Szaúd-Arábia megismétli, hogy támogat minden olyan erőfeszítést, aminek célja a palesztin ügy igazságos és átfogó megoldása” — jelentette be a szaúdi külügyminiszter Donald Trump kedden ismertetett közel-keleti béketervével kapcsolatban.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg egyúttal azt üzente Mahmúd Abbász palesztin vezetőnek, hogy az arabok továbbra is a „palesztin ügy mellett állnak”, ugyanakkor a békére törekedni kell. „A béke egy stratégiai döntés, ami tartós megoldást hoz a palesztin emberek jogainak betöltésére” — hangsúlyozta a vezető, akihez hasonlóan Egyiptom külügyminisztere is közleményt adott ki.

„Nagyra értékeljük az amerikai kormány állandó erőfeszítéseit, amit a palesztin ügy átfogó és igazságos megoldásáért tesz” — írták az egyiptomi nyilatkozatban, ahol szintén arra kérték a palesztin vezetőket, vegyék fontolóra a javaslatokat saját népük érdekében.

Katar és az Egyesült Arab Emírségek képviselői nagyon hasonló megfogalmazással tudatták, hogy készek üdvözölni Donald Trump kormányának tervezetét. „A bejelentett terv egy nagyon fontos kezdőpontja a tárgyalásokhoz való visszatérésnek amerikai vezetés alatt álló nemzetközi keretrendszerben” — mondta az emirátus képviseletében Juszef Al Otaiba, aki egyike volt annak a három arab nagykövetnek is, akik személyesen jelen voltak a Fehér Házban a terv közzétételekor.

A Daily Wire elemzése szerint az arab államok reakciójának megértéséhez különösen érdemes tisztában lenni a muzulmán világon belüli megosztottsággal. Az „ellenségem ellensége a barátom-elv” ezúttal is tetten érhető: a felsorolt országoknak ugyanis egy ideje jelentős fejtörést okoz az iráni nagyhatalom, aminek ellensúlyozása érdekében Izraelt is készek lehetnek támogatni bizonyos ügyekben — ami a béketerv fogadtatásában is megnyilvánul.

Jerusalem Post, Neokohn.hu

 

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑