Cadmus fordítás Cadmus

Több embert kivégeztek egy húszi vezető meggyilkolása miatt

Kilenc embert kivégeztek a jemeni húszi lázadók, mert megítélésük szerint közük volt egy húszi vezető három évvel ezelőtti meggyilkolásához – jelentette szombaton a húszik hírügynöksége.

Az elítélteket Szanaa központi terén agyonlőtték – adta hírül a Szaba hírügynökség.

Száleh asz-Szammadit, a húszik legfőbb politikai tanácsának egykori vezetőjét és több kísérőjét 2018 áprilisában ölték meg a nemzetközileg elismert kormányt támogató, szaúdi vezetésű arab szövetség egyik légicsapásában. A vádlottakat tavaly augusztusban ítélte halálra a húszik bírósága. A kilenc kivégzetten kívül egyébként távollétében halálra ítélték a támadás miatt Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnököt és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst is.

Jogvédők szerint az ítéletek jogsértőek és semmisek, mert a húszik koholt vádak alapján ítélték el a vádlottakat, akik megfelelő védelmet sem kaptak.

Jemenben hét éve dúl polgárháború. Az Irán által támogatott húszik elüldözték a nemzetközileg elismert kormányt, amely Szaúd-Arábiába menekült. Rijád szövetségeseivel 2015-ben avatkozott be katonailag a konfliktusba. A harcok miatt az országban élők nagyrészét éhínség fenyegeti.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑