2017. 12. 11.

Több európai kormány továbbra is támogatja a kvótákatA Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint több európai kormány továbbra is támogatja a kvótákat, „ez a veszély” nem múlt el.

Takács Szabolcs hétfőn telefonon az MTI-nek elmondta, hogy Hollandiában tárgyalt Michael Stibbe miniszterelnöki főtanácsadóval és Thijs van der Plasszal, a holland külügyminisztérium európai igazgatójával. Közölte: európai uniós (EU) ügyekről egyeztetett Hágában. Ezek közül elsőként a Brexit-tárgyalásokat említette, hangsúlyozva: ebben Hollandia és Magyarország érdekei közösek. Mivel mindkét országnak átfogó a gazdasági, kereskedelmi együttműködése Nagy-Britanniával, az a céljuk, hogy a brit EU-kilépés után a lehető legkisebb kár érje a gazdasági kapcsolatokat, és minél szélesebb körű kereskedelmi egyezményt hozzanak tető alá.

A megbeszéléseken felmerültek biztonsági kérdések, a terrorizmus és a migráció is – mondta Takács Szabolcs. Jelezte: van, amiben egyetértenek Hollandiával, ilyenek a védelmi kérdések, a külső határvédelem, valamint Olaszország megsegítése az Afrikából érkező migráció miatt. Ebben Magyarország is kész együttműködni – közölte. A menekültkvóta ügyében azonban nem értenek egyet, mert a holland álláspont szerint szükség van rá. Kiemelte: több európai kormány továbbra is támogatja a kvótákat, tehát „ez a veszély messze nem múlt el”.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a magyar álláspont szerint az EU-nak hatékonyabb Nyugat-Balkán-politikára van szüksége, mert az ottani országok csatlakozása hosszú távú stratégiai érdek. Arra kérte a holland kormány képviselőit, hogy ezt mérlegeljék, és amikor hazai közvéleményüknek beszélnek erről a kérdésről, a közép-európai és a nyugat-balkáni szempontokat is próbálják megjeleníteni.

Takács Szabolcs megemlítette: jövőre megkezdődnek a tárgyalások arról, hogy milyen legyen az EU költségvetése 2020 után, és azt kérte, próbáljanak meg abból kiindulni, melyek azok az EU-s politikák – példaként a kohéziós politikát és az agrártámogatásokat említette –, amelyek hozzáadott értéket jelentenek egész Európának, nem csak egy-egy régiónak. Szerinte ebben kell konszenzusra jutni, és utána meghatározni, hogy milyen költségvetési forrásokat fordítsanak ezekre.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com