Több európai uniós ország is elismerné a palesztin államot

Luxemburg vezetésével több uniós ország javaslatot nyújtana be arról, hogy az EU egyhangúan ismerje el a palesztin államot.

Hétfőn találkoznak az unió külügyminiszterei, hogy megtárgyalják, milyen választ adnak Trump béketervére. Egyes tagországok azt szeretnék, ha az EU úgy protestálna az amerikai javaslattal szemben, hogy egyhangúan elismeri a palesztin államot – írja a Haaretz.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter már kilenc tagállammal egyeztetett a tervről.

A palesztin állam elismerését az Európai Unió eredetileg egy kétállami megállapodás megszületéséhez kötötte. Svédország 2014-ben elismerte a palesztin államot. Ciprus és Málta pedig diplomáciai kapcsolatokat tart fenn a Palesztin Hatósággal. A kelet és közép európai országok már több évtizede felvették a diplomáciai kapcsolatokat Palesztinával.

Izrael a kezdeményezést követően azt az üzenetet küldte az európai államoknak, hogy adjanak egy esélyt a béketervnek, és ne ismerjék el egyoldalúan a palesztin államot, mivel az kizárná a megállapodás lehetőségét. Trump béketerve szerint Tel-Aviv újabb területeket a Golán-fennsíkot, egész Jeruzsálemet és a Jordán völgyét is annektálná, így esélytelen lenne a palesztinoknak egységes államot teremteniük.

Magyarország vezetésével már több Izrael-ellenes javaslatot megvétóztak a közép-európai országok és Izrael abban reménykedik, hogy ez újra megtörténik.

A cionista államnak nem csak az EU-val kell megküzdenie, hanem a saját külügyminisztériumi dolgozóival is, akiknek munkaügyi vitái vannak a kormányzattal, a bérek várható csökkenése miatt. Emiatt a hétvégén több nagykövet megtagadta, hogy egyeztessenek a béketervről az európai országokkal.

Haaretz, Neokohn.hu

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑