Cadmus fordítás Cadmus

Több ezer afgán menekült már Európában van

2021. 08. 25.

 Többségében gyerekek és nők vannak a Kabul és Róma közötti légi folyosón érkező több mint háromezer afgán között, akiknek befogadása továbbra is megosztja Olaszországban a kormánypártokat, olyannyira, hogy a jobboldal a belügyminiszter lemondását követeli – írta az olasz sajtó kedden.

Az Aquila, vagyis Sas nevű művelet keretében az olasz haderő repülőgépei júniustól több mint 3350 személyt evakuáltak Afganisztánból több útvonalon keresztül. Közöttük 3290 volt afgán, több mint felük nő és gyerek, az esetek nagy részében a menekülők családtagjai.

Az összfegyvernemi operatív parancsnokság (COVI) adatai szerint az utóbbi tíz napban érkeztek a legtöbben, több mint kétezren. További 1300 személy a kabuli repülőtér övezetében várakozik az Olaszországba való indulásra.
Luigi Di Maio külügyminiszter korábban 2500 afgán befogadásáról beszélt.

Az afganisztáni fejleményekről és a menekültek érkezéséről egyeztetett Mario Draghi miniszterelnök a jobboldali kormánypárt Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel a G7 csoport tagállamai vezetőinek keddi megbeszélése előtt, amelyen Olaszország is részt vesz.

A felmérésekben a jelenlegi legnagyobb kormányerőt képviselő Liga vezetője, Matteo Salvini állásfoglalása szerint az olaszokkal együttműködő afgánokat segíteni kell, de elvetette a menekültek tömeges befogadását. Hangsúlyozta, hogy év eleje óta már 40 ezer bevándorló kötött ki az olaszországi partokon. A belügyminisztérium pontos adatai szerint számuk meghaladja a 35 ezret.

Matteo Salvini úgy látja, a belügyminiszter, Luciana Lamorgese “nem teszi a dolgát, és Olaszországot menekülttáborrá változtatja”. A párt a belügyminiszter azonnali parlamenti beszámolóját szorgalmazta. Az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) jobboldali erő bejelentette, bizalmatlansági indítvány benyújtására készül a belügyi tárcavezetővel szemben.

A Libero jobboldali napilap keddi címe szerint miközben “az Európai Unió bezárja az ajtót az afgánok előtt, Olaszországban szünet nélküli az illegális migránsok érkezése”.

Más elemzések kiemelik, hogy az afgánok befogadása növelheti az ellentéteket a római kormánypártok között, amelyeket a migráció kérdése eddig is megosztott. A baloldali Demokrata Párt (PD) nem szab korlátot sem a tengeren érkezők befogadásában, sem az afgán menekültek esetében – írták. A Corriere della Sera napilap a migráció kérdését központinak nevezte az október eleji polgármesterválasztást és a jövő év eleji államfőválasztást megelőző kampányidőszakban.

Több száz afgán menedékkérő érkezett Párizsba

Párizsban kedden két újabb francia repülőgép landolt, amely a tálibok kezére került Kabulból menekített ki több mint 450, többségében afgán állampolgárt – jelentették hivatalos katonai források.

Pascal Ianni ezredes, a francia hadsereg vezérkari szóvivőjének tájékoztatása szerint az első gép hajnalban ért földet a párizsi Roissy repülőtéren. Ez volt a nyolcadik menekítő járat, amely az abu-dzabi francia katonai támaszpont érintésével 205 embert szállított Franciaországba, közülük 204 afgánt.

Florence Parly védelmi miniszter és a hadműveletről tudósító francia újságírók is hazatértek Abu-Dzabiból a reggeli járattal. Az AFP hírügynökség tudósítója szerint “elképesztő nyugalom” uralkodott a repülőgépen. Néhány órával később egy kilencedik evakuáló repülőgép is leszállt Párizsban, ezzel “kedden összesen több mint 450 embert menekítettek ki a francia erők Kabulból, nagy többségben afgánokat” – közölte a francia külügyminisztérium.

A tálibok augusztus 15-i afganisztáni hatalomátvétele óta Franciaország az Apagan hadműveletben csaknem kétezer embert evakuált, a tárca szerint közülük közel száz francia és több mint 1500 afgán már megérkezett Franciaországba. A művelet központja a kabuli repülőtér, ahonnan Abu-Dzabiba menekítik az embereket, és onnan szállítják tovább őket Franciaországba.

“Kabulban a helyzet továbbra is összetett. Valamennyi érintett állami hivatal és a francia nagykövetség továbbra is folyamatosan azon dolgozik, hogy biztosítsa az újabb evakuálásokat. A következő 24 órában további két repülőgép indul” – tette hozzá a katonai forrás.
Az afganisztáni francia nagykövet szerint kedden egy újabb csoport kért menedéket a francia hatóságoktól a kabuli repülőtéren.

“Ma reggel a francia különleges erőknek, együttműködve az amerikai hadsereggel, sikerült bejuttatniuk a repülőtérre az Európai Unió kabuli delegációjának 260 munkatársát. A francia nagykövetség várótermében vannak a felszállásig. Bravó az EU-nak!” – írta a Twitteren David Martinon nagykövet. Az uniós munkatársak kimenekítésében több uniós tagállam is részt vesz.

Párizs a Kabulban rekedt saját állampolgárain kívül a hadsereg, a segélyszervezetek és más francia szervezetek afgán segítőit és családjait, valamint a civil társadalomnak a tálibok célpontjává vált személyiségeit, újságírókat, művészeket, tanárokat is szeretne kimenekíteni. Az afgán radikális iszlamista vezetők azonban megtiltották az afgán állampolgároknak a belépést Kabul repülőterére, s jelezték a nyugati államoknak, hogy csak külföldieket evakuálhatnak.
Franciaország egyébként délelőtt már jelezte, hogy lezárja a légihidat, és abbahagyja az afgánok kimenekítését Kabulból csütörtökön, ha az Egyesült Államok az augusztus 31-i határidőig kivonja katonai erőit Afganisztánból.

Lengyelország 750 embert menekített ki

Lengyelország 750 embert menekített ki a tálibok által elfoglalt Afganisztánból, közülük száznál többen kedden érkeztek Varsóba – közölte Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes.

A diplomata a lengyel közszolgálati hírtelevízióban elmondta: egyre kevesebb afgán jelentkezik azok közül, akik aktívan együttműködtek Lengyelország katonai és diplomáciai missziójával. Mindazonáltal még akadnak olyanok – családok, gyermekes asszonyok – akiket a lengyelek humanitárius okokból ki akarnak menekíteni.

Jelenleg több tucat személy vár szállításra a kabuli repülőtéren, őket “sikerült a tömegből kihalászni”, de az afgán fővárosban fennálló helyzet egyre rosszabb – mondta Przydacz.

Közölte: hamarosan dönteni kell a lengyel kimenekítési akció befejezéséről, tekintettel az abban részt vállók biztonságára.

A lengyel kormányfői hivatal főnöke, Michal Dworczyk kedden a Twitteren tudatta, hogy a lengyel katonák “nagyon nehéz körülmények között” megmentettek egy 13 éves afgán fiút. A kimenekítés közben azonban eltűnt a fiú családja, a hozzátartozókat civil szervezetek közreműködésével keresik vasárnap óta.

Lengyelország százfős katonai kontingenst és három katonai repülőgépet küldött a lengyel és a szövetséges erőkkel korábban együttműködő afgánok, valamint az Afganisztánban rekedt európaiak kimenekítésére. Az evakuációt a LOT lengyel állami légitársaság gépeinek közreműködésével bonyolítják le.

A Lengyelországba evakuált afgánokat menekültközpontokba és szállodákba viszik, és a koronavírus-járvány elleni óvintézkedésként tíz napra karanténba helyezik őket. Humanitárius vízumokat, menedékjogot kérhetnek, és ha később úgy döntenek, továbbutazhatnak egy másik, biztonságos országba – közölték a lengyel hatóságok.

Von der Leyen: az EU növeli az afgánoknak nyújtott humanitárius segélyt

Az Európai Unió a korábbi 50 millió euróról több mint 200 millió euróra (mintegy 71 milliárd forintra) emeli az afgánoknak nyújtott humanitárius segélyt, a támogatás a konfliktus sújtotta országból a szomszédos államokba menekülőket is segíti majd – jelentette be az Európai Bizottság elnöke kedden.

Ursula von der Leyen a Twitteren közzétett üzenetében közölte, a humanitárius segítség a tagállamok eddigi támogatásán felül járul hozzá az afganisztáni emberek megsegítéséhez.

Közölte azt is, hogy a segítségnyújtás feltétele az emberi jogok és a nők jogainak tiszteletben tartása. Ez határozza meg, hogy mennyi pénz áramlik közvetlenül Afganisztánba vagy a szomszédos régiókba. A bejelentést megerősíti a világ hét vezető ipari hatalom – Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, valamint az Európai Unió – csoportjának (G7) a nap folyamán tervezett online tanácskozásán – tette hozzá.

Josep Borrell, az Európai Unió kül-, és biztonságpolitikai főképviselője üzenetében közölte, az EU és partnerei az Afganisztánban rekedtek biztonságáért végzett kiemelkedő munkája keretében újabb 260 uniós munkatárs és helyi segítőik hagyhatták el a konfliktus sújtotta országot.

Hozzátette: folytatódik az emberek kimenekítését és biztonságát szavatoló munka. A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború.

Asraf Gáni afgán elnök előzőleg elmenekült az országból. A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok Kabul, valamint a szomszédos Pakisztán fővárosa, Iszlámábád repteréről repülőgépekkel menekítik ki saját állampolgáraikat, és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk során együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt most veszélyben érzik az életüket.

A kabuli légi kikötőn belül a nyugati koalíciós katonák – elsősorban amerikaiak – próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek.

Fegyveresek kaparintották meg az egyik ukrán evakuációs repülőgépet

Fegyveresek kaparintották meg a napokban Afganisztánban az egyik ukrán evakuációs repülőgépet – mondta el Jevhenyij Jenyin ukrán külügyminiszter-helyettes kedden egy rádióműsorban.

“A repülőgépünket más emberek foglalták el vasárnap. Fegyveresek voltak, lőfegyverek is voltak náluk. A gépünket ellopták, kedden ismeretlen utascsoporttal a fedélzetén elrepültek Iránba” – fejtette ki a tisztségviselő.
További részleteket az incidensről nem ismertetett.

Szavai szerint a gép azért volt Afganisztánban, hogy további ukrán állampolgárokat menekítsen ki a tálibok uralma alá került országból. Elmondta még azt is, hogy eddig három, ukránok evakuálására tett kísérlet hiúsult meg, mert az érintettek egyszerűen nem tudtak eljutni a repülőtérre.

Az UNIAN hírügynökség azt írta, hogy mintegy ötven ukrán állampolgár maradt még Kabulban. Ukrajna két különgépe érkezett meg eddig Kabulból Kijevbe, a fedélzetén Afganisztánból kimenekített emberekkel. Múlt vasárnap szállt le az ukrán fővárosban a második 83 emberrel, akik közül 31 volt ukrán, a többiek más állampolgárságúak. Kimenekítették a Wall Street Journal című amerikai lap és a Szabadság Rádió újságíróit, valamint 12 ukrán katonát, akik egy Kabul melletti támaszponton rekedtek.

Ezt megelőzően az első gép augusztus 16-án érkezett meg az afgán fővárosból Kijevbe, a fedélzetén 79 fővel. A kimenekítettek között voltak ukránok, fehéroroszok, tádzsikok, horvátok, és hollandok, többségük viszont afgán állampolgár volt. Az afgánok közül kilencen menedéket kértek Ukrajnában, egy részük pedig továbbrepült a világ más városaiba, főként Isztambulba, Párizsba és Szófiába. Ukrajna az első géppel menekítette ki Kabulból Sahraa Karimi afgán filmrendezőt és forgatókönyvírót.

Az Egyesült Államok tervszerűen kivonja csapatait augusztus 31-ig

Az Egyesült Államok a korábbi terveknek megfelelően augusztus 31-ig kivonja csapatait Afganisztánból – jelentette be kedden Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a hét vezető ipari hatalmat összefogó G7 csoporthoz tartozó országok vezetőinek tanácskozása nyomán.

Psaki szerint Joe Biden amerikai elnök a tanácskozáson megerősítette, hogy jelenleg tartják az iramot, hogy augusztus 31-el végezhessenek az evakuálással, és tájékoztatást adott az amerikai és más állampolgárok, illeve az afgán szövetségesek kimenekítésének menetéről. Mint mondta, az amerikai elnök világossá tette, hogy minden egyes műveleti nappal tovább nő a csapatok számára a fenyegetés az Iszlám Állam dzsihadista szervezet részéről.

A szóvivő egyben beszélt arról is, hogy az augusztus 31-i határidő betartása nagyban függ a dél-ázsiai országban hatalomra került tálibokkal történő egyeztetéstől, ideértve azt is, hogy a radikális iszlamisták átengedjék a kabuli Hamid Karzai repülőtérre a kimenekítendő embereket.

Psaki kiemelte, hogy az elnök felkérte a Pentagont és a külügyminisztériumot, hogy szükség esetére dolgozzanak ki vésztervet a határidő módosítására.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök ezt megelőzően elmenekült az országból.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑